Детски новини
Шрифт за дислексия
Търси
Подари абонамент
Свържи се с нас
Затвори
Благодарим за съобщението!
Ако имате въпрос или проблем с използването на сайта, пишете ни от тук:
Въведи име, съобщение и имейл или телефон.
ИЗПРАТИ ЗАТВОРИ

10 ползи за децата от забавните игри на въпроси и отговори

 18.10.2021
Сподели в:
Независимо с коя дума изберем да наричаме забавните игри на въпроси и отговори - руската “викторина”, английската “куиз” или българската “въпросник” - те са едновременно забавни и полезни за децата. От нашите млади читатели знаем, че много се радват, когато печелят състезания в “Книговище”, преминават нива, получават камъчета и обсъждат прочетените книги с приятели! 

Но защо ученето под формата на състезателна игра е така любопитно за децата и как всъщност им помага? Отговорите се опитахме да намерим за вас, родители и учители, за да обясним магията зад “Книговище”. Ето и нашите топ 10 ползи от игрите на въпроси и отговори!
1. Повишават мотивацията и умението за самостоятелното учене 

Забавните онлайн въпросници носят удовлетворение за малки и големи. Удоволствието от това да спечелим точки и да споделим успеха си, ни мотивира да продължим да тестваме знанията си. Това повишава желанието на децата да учат самостоятелно. Освен това този тип тестове обикновено показва верните отговори и така помага на децата сами да определят какво знаят и какво не знаят - без понякога неприятния елемент от получаването на “оценка” от възрастен. Така те се учат да се съсредоточават върху нещата, които все още не са усвоили. Тези две ползи са незаменими - самооценката и мотивацията за повече усърдие. Доказано е, че грешките и успехите в играта мотивират децата следващия път да четат и решават по-внимателно и да се справят по-добре.

* В Книговище децата виждат къде бъркат и кой е верният отговор още докато решават въпросник. Всеки верен отговор по прочетена книга им носи точки, а с кратките четива на “Вижте”, трупането им може да бъде ежедневно! Така освен възможността за самооценка децата научават правилния отговор имигновено изпитват удоволствието от добре свършена работа.

Доказано е, че грешките и успехите в играта мотивират децата следващия път да четат и решават по-внимателно и да се справят по-добре. Снимка: Kuanish Reymbaev
2. Подобряват усвояването на знания и прилагането им  

Докато решават въпросник, децата си спомнят какво знаят. Като форма на преговор това е много по-ефективно от препрочитането на материала, защото са много по-активни онези части на мозъка ни, които отговарят за затвърждаването на знанията и за генерирането на “подсказки” и “преки пътища”, които ни помагат по-лесно да си спомним какво знаем следващия път и да го приложим. Според когнитивните психолози самото припомняне на информацията води до учене. Ползите от това са налице дори когато нямаме обратна връзка за това как сме се справили. 

3. Повишават оценките на децата 

Макар много от нас да свързват честото тестване с излишен стрес за децата, то подобрява финалните оценки, дори да не е под формата на игра. Това сочат резултатите от редица проучвания. Причината е възможността децата по-често да получават обратна връзка и по-активно да участват в обучението си през целия семестър, а не да се подготвят само преди изпит. Това е съвсем логично - когато очакваш тест, обръщаш много по-голямо внимание на детайлите

А честото решаване на въпросници под формата на игра е вид тренировка за изпит. Това помага на децата да свикнат с този тип препитване и да се справят със стреса преди реален изпит. Основното предимство на този подход е, че децата могат сами да проверят какво знаят, без някой да ги критикува за грешен отговор.

Честото решаване на въпросници под формата на игра е вид тренировка за изпит. Снимка: Michał Parzuchowski
 
4. Помагат ни да запомним информацията, която бъркаме

Грешните отговори са вероятно сред най-добрите начини да запомним нещо. Ако някога сте правили онлайн тест, сигурно си спомняте, че грешните отговори изпъкват с особена сила в ума. Това може лесно да бъде проверено - ако решите един тест отново, най-вероятно няма да сбъркате на едно и също място 2 пъти! 

5. Правят ни по-гъвкави и отворени за нови идеи

По-честото тестване с елемент на забавление помага на децата да прилагат по-гъвкаво наученото в различни ситуации - умение, което експертите наричат “функционална грамотност”. Елементът на забавление е важен, за да намали стреса, свързан със задължителното препитване. Макар стресът донякъде да ни помага да формираме трайни знания, според когнитивните психолози той може да попречи на прилагането и обновяването на знанията с нова информация. Тоест, вместо да ни направи гъвкави и отворени за нови идеи и информация, стресът може да ни направи склонни да се придържаме към старите си знания и мисловни навици. Знаем това благодарение на проучвания в сферата на психологията и невронауката през последните 20 години. 

6. Правят учениците по-активни в дискусиите 

Доказано е, че използването на онлайн тестове върху учебна литература извън класната стая мотивира учениците да прочетат възложените материали преди урока. Освен това увеличава желанието им да задават въпроси и да участват в дискусии. Това показва изследване сред 172 студенти, проведено в Чарлстънския колеж през 2008 г. 

*В Книговище учебната литература е представена чрез въпросници по читанки и по художествената литература в препоръчителните и задължителни летни списъци. Учениците могат да решават въпросници и върху ежедневните новини за деца на “ВИЖТЕ”, които им помагат да поставят в контекст много от темите в уроците по човекът и обществото и човекът и природата. 

Онлайн тестовете върху учебна литература извън класната стая мотивира учениците да прочетат възложените материали преди урока. Снимка: Gabriel Rodrigues
7. Правят децата по-уверени

С въпросници под формата на игри децата растат по-уверени. Когато детето отговори вярно, то е по-склонно да предизвиква себе си, както и да вярва в своите умения, защото правилният отговор носи незабавно удовлетворение. Това мотивира децата да играят повече. А колкото по-често играят, толкова повече научават!

* Самочувствието е много важна черта, която социалните мрежи често подкопават, а децата поглъщат тяхното съдържание ежедневно. Детският вестник “ВИЖТЕ” често обръща внимание на тази тема, а ако комбинирате статиите по темата и с въпросниците към тях - ефектът ще е още по-пълен! 

8. Отворените въпроси в тестовете помагат на децата да мислят самостоятелно 

Отворените въпроси помагат на учениците да организират знанията и мислите си и да генерират нови идеи. В Книговище те се намират в края на въпросника и са бонус. Не носят точки, но дават възможност на децата да се научат да формулират позиция и мнение.
 
9. Развиват умението за работа в екип и подобряват успеха на групата

Не само самостоятелното решаване на въпросници носи ползи! Когато въпросниците се решават в малки групи, това насърчава сътрудничеството! Често несъзнателно групите започват да използват метода “мозъчна атака”, за да генерират възможни правилни отговори и да си помагат. Ценното в тези моменти са именно дискусиите, които се получават. Благодарение на тях учениците затвърждават знанията си. Това показва проучване, проведено през 2019 г. върху две групи студенти. Едната група попълвала тестовете си в екип, а другата  - индивидуално. Студентите, решавали тестове заедно, запазили своите добри резултати до края на семестъра, докато студентите, работили сами, имали спад в оценките.  

*С Книговище учителите могат да организират забавни образователни игри в клас по най-различни текстове - по съвременна и класическа художествена литература, читанки, енциклопедии и новини за деца.

10. Дават бърза обратна връзка на учителите

Честото провеждане на тестове показва на учителя доколко класът е усвоил уроците. Ако много ученици се затрудняват, това подсказва на учителя, че трябва да направи нещо различно, например да преподаде отново материала, да организира преговор и т.н. Може да преосмисли и начина, по който обяснява нещо, или да създаде интересна съвместна дейност за класа, за да се увери, че съдържанието е ясно. 

*В Книговище учителите разполагат със статистика, която автоматично показва на кои въпроси точно бъркат децата и доколко добре са разбрали прочетеното- заедно като клас и индивидуално за всяко дете. 

Когато въпросниците се решават в малки групи, това насърчава сътрудничеството!  Снимка: Annie Spratt
Нека обобщим: Честото решаване на забавни въпросници е вид тренировка в домашна обстановка, която помага на децата да се справят със стреса преди реален изпит и да подобрят оценките си. Решаването им освен това помага на децата в по-голяма степен да затвърдят знанията си от препрочитането на един урок. Като ги награждава за правилните отговори и им показва къде точно бъркат (без да ги “порицава”), въпросникът игра ги мотивира следващия път да се стараят повече и да се концентрират върху пропуските си. Това създава на детето самочувствието, че може да се справи само и създава позитивна нагласа за самостоятелно учене. Не на последно място -- когато ученето е под формата на игра, усвояването на знания е много по-пълноценно -- стресът ни прави склонни да се придържаме към стари знания и навици, а удоволствието от ученето ни прави по-отворени към нови идеи и ни учи да сме гъвкави в прилагането им. 

Ученето чрез игра е особено важно при най-малките, които в най-голяма степен имат нужда да преодолеят усещането за задължителност и стреса, с който е свързано изпитването. Именно затова Книговище залага на игровизацията и се старае да предлага на децата въпросници не само върху учебна литература, а и по четивата, които искрено забавляват децата, защото са част от техния изцяло детски свят, за който големите често са изгубили чувството си за хумор.

Вярваме, че бъдещето е в четящите деца и искаме в България те да са все повече!

Ако мислите като нас, насърчете децата си да пробват игрите на Книговище още днес! Нека заедно превърнем четенето в удоволствие, стъпвайки върху най-добрите европейски и световни практики. 

Автор: Книговище

Хареса ли ви статията? Споделете я с приятел!

Искате ли да знаете повече? Вижте нашите източници:
1. Смит, М., 2016. Пет причини да използваме тестове в клас - според когнитивната наука. Tes. 
2. Фогел, С. и Швабе, Л., 2016. Учене и памет под стрес: значение в класната стая. npj | Science of learning.
3. Пол, А., 2015. Изследователи установяват, че честото тестване може да подобри учебния процес. Scientific American.
4. Бейсол, Г. и Йохансон, Дж., 2009. Резултат от честите тестове върху постиженията: проучване с мета анализ. International Journal of Human Sciences.
5. Лин, Т., 2016. Ефект на различните видове тестове върху инвестирането на усилия от страна на учениците и резултатите от обучението. International Journal of Education Economics and Development.
6. Гокора, Д. и ДеПауло, Д., 2018. Често тестване и подобряване на четивните умения на учениците: пилотно проучване в общински колеж. SAGE Journals.
7. Родригер, Х., Пътнам, А. и Сумераки, М., 2011. Десет ползи от тестването и приложението му в образователната практика. 
8. Янг, Б., Разо, Дж. и Перски, А., 2019. Използване на тестването като инструмент за обучение. American Journal of Pharmaceutical Education.
9. Голами, В. и Могадам, М., 2013. Ефект на седмичните тестове върху крайните  резултати на учениците. International Journal of Modern Education and Computer Science.
10,. Марсел, М., 2008. Ефект на редовното провеждане на онлайн тестове върху повишаването на участието и подготовката в клас. International Journal for the Scholarship of Teaching and Learning.
11. Войт, Д. и Мейсън, Д., 2000. Подобряване на учебния процес чрез онлайн тестове. 
12. Латиф, Е. и Майлс, С., 2020. Въздействие на задачите и тестовете върху оценките от изпитите: Difference-in-Difference подход, Journal of Statistics Education.
13. Петруник -Ръдърфорд, М. и Даниел, Ф., 2019. Съвместно тестване: влияние върху представянето на учениците и присъствието в клас. Teaching of Psychology (Преподаване на психология). 
Сподели в:
Бъди информиран
ВКЛЮЧИ СЕ
Каква информация искаш да получаваш от нас?
Всички новини от "Книговище"
Седмичен мейл с детските новини на "Вижте"
Потвърждавам, че имам навършени 14 години
© 2024 Knigovishte.bg Designed by Enthusiasm | UX design by CAMAO | Developed by Childish
Този сайт използва 'бисквитки' (cookies). Продължавайки да ползвате услугите му, Вие приемате използваните от нас 'бисквитки'. ПРИЕМАМ