Детски новини
Шрифт за дислексия
Търси
Подари абонамент
Свържи се с нас
Затвори
Благодарим за съобщението!
Ако имате въпрос или проблем с използването на сайта, пишете ни от тук:
Въведи име, съобщение и имейл или телефон.
ИЗПРАТИ ЗАТВОРИ

9 ползи от състезателните игри в учебния процес

 04.01.2022
Сподели в:

Ние в Книговище много обичаме състезанията. Децата - също. За тях състезателният елемент на играта е едно от любимите неща. Учителите и родителите споделят с нас, че именно надпреварата под форма на добронамерена игра със съученици и приятели върши чудеса  и мотивира децата да четат и решават повече въпросници. Как да си обясним магията на състезанието в Книговище  и защо то увеличава удоволствието на децата от четенето и подобрява умението им да четат с разбиране? Ето какво казват различни проучвания за ползите от състезанията.

Състезателните игри в училище могат да помогнат на децата да възприемат предметите като "готини", а победителите в игрите – като герои за подражание.

1. Победителите в едно състезание се превръщат в герои и модели за подражание и мотивират децата да се стремят към същия успех. 

Как да направим ученето поне толкова привлекателно поле за съревнование, колкото спорта? Този въпрос си задали изследователи от Института за състезателни науки  (Institute of Competition Sciences) в САЩ и стигнали до следния отговор: като накараме децата да се чувстват ГЕРОИ. А как можем да намерим герои в класа? Чрез състезанията, заключава Институтът! Децата имат нужда да се стремят да подражават на някого, чиито постижения в училище са общопризнати, за да приемат предметите за “готини”! В спорта, например, е ясно кой е добър и кой не – победителят в състезанието – както и с какви конкретни умения е спечелил.

* По подобен начин месечните герои победители в играта на четене в Книговище помагат на децата да припознаят четенето с разбиране като ценно и победителите  – като модели за подражание. Книговище отличава най-четящите деца и класове от цялата страна в началото на всеки месец, а около 24 май отличава и 24 годишни победители в играта от цялата страна. Учителите също могат да награждават всяко дете в рамките на класа с дигиталните грамоти на играта. А децата, които все още не са първенци в състезанието, виждат колко път им остава, за да станат и имат обозримост на своето усилие. 

2. При състезание децата знаят какви са стъпките по пътя към успеха. Това само по себе си ги мотивира да вървят напред.

Когато са ясни конкретните цели и премеждия, през които трябва да преминат учениците по пътя към успеха, мотивацията им се повишава. Това показват проучванията на Института за състезателни науки. Накратко, самият ПРОЦЕС на състезание е добър мотиватор. Целите и предизвикателствата насърчават учениците да учат, за да напредват и да побеждават другите играчи.

* В Книговище стъпките към успеха също са видими на всеки етап - детето вижда на кое читателско ниво е и колко път остава до следващото, кой е верният отговор при грешка, на кои въпроси е сгрешило. Ежедневните поощрения под формата на точки и жълтици също помагат на децата да виждат напредъка си. Така не само не се отказват, но и гледат към следващата стъпка, следващото четиво. Във всеки момент децата знаят също къде са в класацията спрямо своите братя, сестри, братовчеди, съученици и връстници: в класа, училището, града или страната. Това също ги мотивира да вървят напред!

Когато са ясни конкретните стъпки и цели по пътя към успеха, мотивацията на децата се повишава.


3. Състезанията мотивират децата, защото в процеса могат да постигнат нещо сами и да научат нещо ново.

В книгата си “Мотивацията. Изненадващата истина за това, което ни движи напред” писателят Даниъл Пинк посочва три неща, които ни стимулират да вървим напред, като цитира проучвания на Масачузетския институт по технологии (MIT) и други университети. Това са: 

1) възможността да постигнем нещо сами; 
2) възможността да научим нещо ново; и 
3) възможността да правим нещо смислено, което самите ние намираме за ценно. 

Книговище предлага на децата и трите възможности – постигането на читателски нива е изцяло тяхна заслуга и те знаят, че успехът им зависи от това доколко внимателно са чели или слушали даден текст. С всяка книга, енциклопедия, приказка, децата неизменно научават нещо ново, а с новините на “Вижте” това вече се случва всеки ден! И трето, играта на четене може да бъде нещо смислено и ценно за тях  – доколкото тя е нещо ценно сред връстниците им и доколкото имат възможност сами да избират какво да четат и кога и дали да играят.  

4. Състезанията изграждат психическата устойчивост и упоритост на децата

Според детските психолози децата започват да се учат на устойчивост и упоритост от най-ранна възраст. Най-хубавото е, че всяко задание, игра, тест, помага на децата да придобият житейски умения. Това пише Хилъри Леви Фрийдман, автор на книгата “Да играеш, за да спечелиш: Възпитание на деца в културата на съревнованието.” Затова е важно учениците още в училище да опознаят себе си в стресови ситуации в контекста на съревнование с образователен характер. Това са сценарии, които ги подготвят за живота след училище и за кариерния им път. Когато състезанието е под формата на игра, децата лесно запазват самообладание и се учат да познават и владеят емоциите си. Това отбелязва Джон Тауър, професор по психология в Университета Сейнт Томас, Минесота.
Състезанията също им помагат да разберат, че и да не успеят, могат да опитат отново, защото неуспехът не е краят - има и други възможности пред тях. Тази позитивна обратна връзка им помага да изградят вътрешни механизми за справяне с грешки и неуспех в бъдеще. 

* В Книговище децата получават обратна връзка още докато решават въпросник. Маскотчето веднага им казва кой е верният отговор. Така те неусетно се учат от грешките си - и то сами, без порицанието от възрастен и свързаните с това негативни емоции. (Повече за предимствата на самостоятелното учене вижте в материала ни за ползите от забавните игри на въпроси и отговори.) Това ги учи на самостоятелност, упоритост и желание да подобрят представянето си, като четат повече. Например новата функция “гореща серия” тренира в децата нагласата настъпателно да преследват целта да спечелят жълтици, като прочетат 5 кратки детски статии в 5 последователни дни и решат въпросниците към тях с 80% верни отговори. 

5. Състезанията създават нагласа за развитие.

В книгата "Нагласа: Новата психология на успеха” д-р Дуек отбеляза, че предизвикателствата и трудните задачи ни помагат да практикуваме така наречената нагласа за развитие (growth mindset). Когато имаме такава нагласа, постоянно търсим начини да се усъвършенстваме. Това увеличава възможностите в кариерата и личния ни живот. Книговище мотивира учениците да се развиват, като им показва стъпките към израстването - от читател на ниво “Новак” до читател на последното ниво - “Писател”.

Предизвикателствата помагат на децата да развият нагласа за развитие (growth mindset), тоест, да знаят, че успехът идва не от самосебе си, а след много усилия.

6. Състезанието помага на децата да опознаят себе си и другите

Децата опознават себе си по всевъзможни начини, но най-вече чрез общуване. Благодарение на състезанията децата опознават и себе си, и другите - техните реакции, предпочитания, силни и слаби страни. Дори и да изгубим, в процеса на преодоляване на негативните емоции от загубата се учим да се справяме със страховете и несигурността. Това казва Вики Закшевски, образователен директор на Научния център "Общото благо"към Калифорнийския университет в Бъркли (the Greater Good Science Center). А ако се представят добре, децата се чувстват страхотно. Това ги кара да се изправят пред предизвикателства по-често, за да се насладят на позитивните емоции. Това пише Алфи Кон в книгата си "Без конкурс: Аргументите срещу съревнованието", макар и тя да е посветена на негативните аспекти на състезанията.

7. Състезанието развива отговорността и други качества

Доказано е, че приятелското съревнование в училище - особено при групови занимания и спорт - възпитава любознателност у децата и им помага да търсят решение на проблемите в себе си, вместо да обвиняват другите. Отговорността, самостоятелното мислене и аналитичността са други умения, които възникват в състезателния процес, често когато времето на състезанието е ограничено. Това помага на децата да развият и умението за анализ на риска, което е особено полезно в реални ситуации след това.

8. Състезанието помага на родителите да разберат от каква подкрепа имат нужда децата им.

Като наблюдават децата си в процеса на игра или разговарят с техните учители, родителите могат да разберат как се справят децата с различни предизвикателства. Психологът Ерик Ериксън пише: "Да наблюдавате как едно дете играе, е сходно с това да наблюдавате как един художник рисува. В играта детето казва много, без да произнася нито дума. Можете да видите как решава проблемите си и какво не е наред.” Ако по време на състезание детето е уплашено, разстроено или немотивирано, това е възможност родителите да му помогнат да промени нагласата си към предизвикателствата.

9. Състезанията помагат за подобряване на успеха в училище.

Според Хуан Карлос Бургийо, разделянето на един клас на екипи и използването на състезателни компютърни игри между тях подобрява представянето на учениците по предмета. Освен това ги прави по-активни в клас, увеличава сътрудничеството в групата и им помага да възприемат ученето не като задължение, а като предизвикателство. Като други предимства на подхода Бургийо изтъква желанието на учениците самостоятелно да изследват темите, към които имат интерес, за да се справят по-добре с предизвикателствата на играта, както и подобряването на аналитичните им умения.

Е, какво чакате? Захващайте се с решаване на въпросници и нека Духът на състезанието бъде с вас!

Хареса ли ви статията? Споделете я с приятел!

Искате ли да знаете повече? Вижте нашите източници:

Бургийо, Х., 2010. “Използване на теорията на игрите и обучението, базирано на съревнование, за подобряване на мотивацията и представянето на учениците.” Computers and Education Journal.
Дуек К., 2007. "Нагласа: Новата психология на успеха." Ballantine Books.
Нюберт, Дж., 2016. "Редефиниране на състезанието в образованието." Институт за състезателни науки.
Пинк, Д., 2009. “Мотивация: Изненадващата истина за това какво ни движи напред.” Riverhead Books.
Уърм, Б. и Бух, С., 2014. "Мотивиращ фактор ли е конкуренцията при дистанционно обучение? Рандомизирано контролирано проучване." PLOS ONE Journal.
Фрийдман, Х., 2013. "Да играеш, за да спечелиш: Възпитание на деца в културата на съревнованието.” University of California Press.
Чен Зх., Шин Tк. и Шан, Tу, 2011. "Използване на себемотивация и учене чрез игра за подобряване на обучението." Цитирано в: Шан, М., Уан, И., Шен, М., Мюлер, У. (редактори). Образователно-развлекателни технологии. Образователни игри и приложения за виртуална реалност/ добавена реалност. Образование и забавление 2011. Записки от лекции по компютърни науки, изд. 6872. Спрингър, Берлин, Хайделберг.
"Защо състезанията са полезни за учениците.Шампиони по ум. Открий шампиона по ум в себе си. Шампиони по ум. 14 май 2017.
Сподели в:
Бъди информиран
ВКЛЮЧИ СЕ
Каква информация искаш да получаваш от нас?
Всички новини от "Книговище"
Седмичен мейл с детските новини на "Вижте"
Потвърждавам, че имам навършени 14 години
© 2024 Knigovishte.bg Designed by Enthusiasm | UX design by CAMAO | Developed by Childish
Този сайт използва 'бисквитки' (cookies). Продължавайки да ползвате услугите му, Вие приемате използваните от нас 'бисквитки'. ПРИЕМАМ