Детски новини
Шрифт за дислексия
Търси
Подари абонамент
Свържи се с нас
Затвори
Благодарим за съобщението!
Ако имате въпрос или проблем с използването на сайта, пишете ни от тук:
Въведи име, съобщение и имейл или телефон.
ИЗПРАТИ ЗАТВОРИ

Защо е важно да четем за удоволствие?

 08.08.2021
Сподели в:
Четенето за удоволствие е един от ключовете за успех в живота, независимо от сферата, в която изберем да се развиваме. Снимка: Nguyen Thu Hoai on Unsplash
Четенето за удоволствие е един от ключовете за успех в живота, независимо от сферата, в която изберем да се развиваме. Снимка: Nguyen Thu Hoai on Unsplash
През 2010 година в конкурсa за ученици “1000 стипендии” на Фондация “Комунитас” се появи кандидатурата на една шестокласничка, която порази със зрелостта на разсъжденията си и с красивия си изказ целия екип. Момичето се казваше Елиф и учеше в родопското село Черноочене. Изпълнени със съмнения кой стои зад кандидатурата  – дете или родител  – с интерес очаквахме интервюто с Елиф. Да, написаното беше нейно и беше степени над всички останали кандидатури в тази възрастова категория! 

Къде беше ключът? В библиотеката и семейството  – Елиф прекарваше любимото си време с книгите. През 10-те години на “1000 стипендии”, между 2007 г. и 2018 г., се срещнахме с хиляди деца с най-разнообразни таланти, на възраст от 13 до 19 години, от семейства с най-различен социален статус, от малки селца и големи градове. Имаше обаче едно нещо, което обединяваше будните, успешните и устремените  – те обичаха да четат в свободното си време  – макар да изглеждаше, че младеж с подобна натовареност няма свободно време.
Това разказва Искра Джанабетска, съосновател на Книговище. Наблюденията й я вдъхновяват да стане един от създателите на Книговище. А Елиф е едно от многото доказателства за това, че с книгите стигаме далеч – толкова далеч, колкото пожелаем – и че по-важно е не откъде сме, а къде искаме да отидем.

Това показват и редица проучвания за ефекта на четенето върху децата. Едно от тях е на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР). През 2002 ОИСР нарича четенето за удоволствие “най-добрият индикатор за бъдещия успех на едно дете – по-добър дори от семейната среда и доходите на родителите.” Съществуват доказателства, че на практика четенето за удоволствие може да помогне на децата от по-бедни райони да преодолеят ограниченията на средата си.


А защо именно четенето за удоволствие е толкова ключово? 

Всички знаем как изглежда едно дете, забравило себе си в игра, или един възрастен, намерил интересно занимание. Когато съзнанието ни е изцяло погълнато от нещо, времето лети, а изживяното оставя цветен и траен отпечатък в съзнанието ни. Същото се случва и с книга, която ни носи удоволствие. С нея въображението на децата е най-силно ангажирано и те развиват мисленето, лексиката и умението си да четат с разбиране най-добре. 
Умът ни не прави разлика между нещо, което сме прочели и нещо, което сме преживели. Когато четем, в мозъка ни се активират същите части, които са активни и когато реално преживяваме нещо. Снимка: Freepik.
 
Умът ни не прави разлика между нещо, което сме прочели и нещо, което сме преживели. Когато четем, в мозъка ни се активират същите части, които са активни и когато реално преживяваме нещо. Снимка: Freepik.
 

Eфектът на художествената литература


Знаехте ли, че умът ни не прави разлика между нещо, което сме прочели и нещо, което сме преживели? Когато четем, в мозъка ни се активират същите части, които са активни и когато реално преживяваме нещо. Думите “парфюм” и “канела”, например, ще активират частите на мозъка ни, които отговарят за обонянието, а изрази като “той хвърли топката” ще събудят онези части, които отговарят за движението. Умът ни буквално “живее” живота на героите. 
Това потапяне в друга реалност ни помага да развием въображението си в най-пълна степен. Колкото по-живи картини рисува умът ни, толкова по-дълбоко изживяваме сюжетите, съпреживяваме емоциите на героите и се идентифицираме с тях. Всичко това ни помага да четем в дълбочина и да се учим да вникваме в емоциите на хората около нас по-добре. 

Въображението ни работи най-усърдно, когато четем художествена литература. Доказателството за ефекта на художествените текстове е налице и в резултатите на българските ученици на теста PISA 2018. Децата, които четат редовно художествена литература, изпреварват в обучението си с близо две години децата, които никога не четат такава литература. Това показва анализ на Института за изследвания в образованието. 

 
Четенето за удоволствие помага на децата да започнат самостоятелно да търсят възможности за учене. Това ги подготвя за професиите на бъдещето, които ще изискват желание за учене и самоподготовка през целия живот. Снимка: Freepik.
Четенето за удоволствие помага на децата да започнат самостоятелно да търсят възможности за учене. Това ги подготвя за професиите на бъдещето, които ще изискват желание за учене и самоподготовка през целия живот. Снимка: Freepik.
Четенето за удоволствие ни подготвя за професиите на бъдещето 

Колкото по-често децата четат с желание, толкова по-бързо напредват в четенето. А самочувствието от това, че се справят добре, ги мотивира да започнат сами да търсят възможности за самостоятелно учене.

Самостоятелното учене или учене през целия живот е едно от уменията на 21. век, защото е ключово за подготовката ни за професиите на бъдещето. Бързият напредък на технологиите прави така, че образователните системи в цял свят на практика вече трябва да подготвят хората за професии, които все още не съществуват или коренно ще се променят в хода на обучение. Това изисква от всички нас да сме гъвкави и да умеем да учим сами през целия живот, за да сме в крак с уменията, които ще са ни необходими на пазара на труда. А в основата на почти всяко учене е четенето.
Колко важна е домашната библиотека 

Всички знаем колко е важен личният пример, защото децата запомнят не какво им казваме, а какво правим. Затова и често децата, които обичат книгите, са тези, израснали с големи библиотеки вкъщи или с четящи родители. За да облечем този пример в числа, ще цитираме отново анкетите на PISA 2018 - само 9% от българските деца растат в домове с големи библиотеки. И те изпреварват в обучението си с около 4 години съучениците си, които имат само 10 или по-малко книги вкъщи.

Но не се притеснявайте, ако нямате огромна библиотека или средства да купите най-интересните съвременни книги на детето си. Винаги можете да разчитате на училищната библиотека, на библиотеката във вашето населено място или да размените книги с приятели. Защото - нека се върнем към проучването в началото на текста - за едно дете е много по-важно да насърчите интереса му към книгите от това да имате добри доходи или да живеете в голям град с много възможности за учене.
От нивото на четивна грамотност на децата днес зависи качеството на живота в България утре

Бъдещото социалното и икономическо развитие на една общност зависи в най-голяма степен от нивото на четивна грамотност, сочат анализи на Института за изследвания в образованието. Връзката е доказана с редица проучвания и е логична:  четенето с разбиране е необходимо за ученето по всеки предмет и за развитието във всяка сфера, включително физика, математика и химия. Колкото по-малко умеем да боравим с текст днес, толкова повече ограничаваме възможностите си за учене, развитие, професионална реализация и гражданско участие утре.
Бъдещото социално и икономическо развитие на една общност зависи в най-голяма степен от нивото на четивна грамотност, а тя е толкова по-висока, колкото по-често децата четат за удоволствие. Снимка: Бен Уайт / Unsplash
 
Бъдещото социално и икономическо развитие на една общност зависи в най-голяма степен от нивото на четивна грамотност, а тя е толкова по-висока, колкото по-често децата четат за удоволствие. Снимка: Бен Уайт / Unsplash
 
И така, как можем да насърчим децата да четат за удоволствие?

Важно е да разберем, че постигането на резултати изисква усилията и на родители, и на учители и че не е проблем единствено на образователната система, а на обществото като цяло. 

Aко вашето дете не намира голямо удоволствие в книгите, съвсем не сте сами. За съжаление само 15% от българските ученици споделят, че обичат да четат (PISA 2018). 
Как можем да променим това? Вижте нашата статия “12 начина да мотивираме децата да четат”, в която споделяме няколко идеи: от съвместно четене и слушане на аудиокниги, до впрягането на дигиталните устройства и игри в наша помощ и избора на книги на теми, интересни на детето.

Но преди всичко  – не трябва да забравяме каква огромна промяна можем да постигнем като общество, ако просто четем или разказваме на децата интересни истории и ги насърчаваме да ги разказват, търсят и четат сами. Промяна и за нашите собствени деца, и за страната като цяло. 

Вярваме, че заедно можем да събудим читателя във всяко дете и да му помогнем да разгърне потенциала си. Ако мислите като нас, споделете тази статия за доза вдъхновение!

Бъдещето е в четящите деца! 

 


Искате ли да знаете повече? Ето източниците, които използвахме в материала:

OECD (2002). Reading for Change: Performance and Engagement across Countries: Results from PISA 2000. PISA, OECD Publishing, Paris. 
Д-р Светла Петрова, доц. Екатерина Тошева, Асенка Христова, Институт за изследвания в образованието (2020). Мотивация и нагласи за четене на младите хора в България. 
UK Department for education (2012). Research evidence on reading for pleasure. 
Annie Murphy Paul (2012). Your Brain on Fiction. The New York Times. Sunday Review.
 

 
Сподели в:

Още от блога

12 начина да мотивираме децата да четат Искате детето Ви да чете, а то иска да е на таблета? Детето Ви не разбира текстовете в читанките? Ето няколко препоръки от Книговище!
Иновативни практики и инструменти за стимулиране на детското четене За ролята на състезанията, поставянето на цели и потупването по рамото за мотивацията на децата.
Идеи за занимания с деца около творчеството на Валери Петров Помагалото е за деца от 1. до 4.клас и ще бъде в услуга на учители, родители, библиотекари, ръководители на литературни клубове и изобщо на всички възрастни, които имат желание да открият нови теми за разговор с децата и да им предложат ключ към разбирането на думите.
Идеи за занимания с тийнейджъри около творчеството на Чарлз Дикенс Помагалото е предназначени за работа с ученици от 5. клас нагоре или в извънучилищни форми на обучение
Отзиви от млади читатели! Мило ми Книговище,/ Сядам писмо да ти напиша, радостта си да опиша!/ Преди теб, четенето беше задължение,/ сега за мен е забавление!
Новото предизвикателство на Книговище – чети с домашния си любимец! Включете се до 21 април и спечелете награди!
Бъди информиран
ВКЛЮЧИ СЕ
Каква информация искаш да получаваш от нас?
Всички новини от "Книговище"
Седмичен мейл с детските новини на "Вижте"
Потвърждавам, че имам навършени 14 години
© 2024 Knigovishte.bg Designed by Enthusiasm | UX design by CAMAO | Developed by Childish
Този сайт използва 'бисквитки' (cookies). Продължавайки да ползвате услугите му, Вие приемате използваните от нас 'бисквитки'. ПРИЕМАМ