Детски новини
Шрифт за дислексия
Търси
Подари абонамент
Свържи се с нас
Затвори
Благодарим за съобщението!
Ако имате въпрос или проблем с използването на сайта, пишете ни от тук:
Въведи име, съобщение и имейл или телефон.
ИЗПРАТИ ЗАТВОРИ
Как работи Книговище
НАСОКИ ЗАТВОРИ
Насоки За учители
Идеи за работа с "Книговище" в клас
1. Задайте решаването на въпросник по читанка като домашна работа. С въпросниците по читанки домашните стават забавни и лесни за проверка от учителите. Системата автоматично отчита дали децата са ги решили, доколко са ги разбрали и къде бъркат. С активирането на въпросници насърчавате децата да прочетат текстовете няколко пъти и допълнително да ги осмислят, за да спечелят повече точки в играта.  

► Можете да отключвате въпросници по читанките на всички издателства, а не само по тези, с които работите. Текстовете на почти всички читанки са достъпни онлайн.
► Ако работите по читанка, по която все още няма въпросници в Книговище, възможно е да намерите въпросници по някои текстове в нея, защото съдържанието в читанките на различни издателства понякога се дублира. Затова потърсете заглавието на конкретния текст в търсачката на Книговище.

2. Решавайте въпросници заедно в клас през учителския Ви профил. Груповото решаване на въпросници изгражда доверие между учениците и ги кара да се палят по четенето едно от друго. Може да разделите класа на няколко групи и да ги редувате в посочването на съответния отговор.  
 
4. Определете конкретно време в часовете за игра в „Книговище“. Това кара децата да очакват отварянето на платформата и да се вълнуват за съдържанието на урока. Даването на домашни от „Книговище“ също създава усещане за радост от учебното съдържание.
 
5. Задайте попълването на мисловна карта за домашна работа. В меню „Бележки“ децата могат да попълват мисловни карти по прочетеното. Това е един интересен заместник на традиционния читателския дневник, който помага на децата да осмислят текстовете. Ще намерите три типа мисловни карти, според жанра на произведението: художествено, научнопопулярно/ журналистическо или лирическо. В мисловната карта учениците ще намерят насоки за това какво да попълнят във всяка кутийка (при кликване върху малкия въпросителен в кутийката). Децата могат да създадат и свои собствени кутийки за различно съдържание. Учителите пък могат да подготвят демонстративни мисловни карти като част от урока. Повече за мисловните карти вижте тук.

6. Модерирайте умерено състезание между учениците. Състезанието в платформата прави чудеса. Учениците сами виждат през профила си как се справят спрямо съучениците си и разговорите за играта и книгите стават част от ежедневието им (вижте и видеоразказите на децата - от първо лице). Повече за ползите от състезателните игри прочетете в блога ни.

► Можете допълнително да стимулирате състезанието, като поставяте различни цели – на класа като цяло или на отделни ученици. Това допълнително допринася за насърчаване на любовта към четенето.

7. Направете състезание по четене с класове от випуска. Ако в училището има и други класове, които ползват Книговище, насърчете децата да се възприемат като участници в състезание по четене с тях.

► Можете редовно да информирате класа как се справя не само спрямо класовете в училището, а и спрямо класовете от випуска в града и в страната. Тази информация ще намерите в меню „На класа“. Класацията показва и рейтинга на класа – например топ 10 %, топ 20 % и т. н. по няколко различни параметри: брой точки, процент верни отговори и брой решени въпросници.
► С данните за напредъка на класа можете всеки месец да създавате грамота, която да поставяте на табло в класната стая. Така децата ще имат усещането, че работят заедно за обща цел. Това може да Ви помогне да увлечете и децата, за които четенето не е любимо занимание, да се постараят да допринесат за успеха на класа.
► Книговище също Ви помага всеки месец, като определя най-четящите класове в цялата страна. Тази награда се появява в профила на учителя и на всеки ученик в класа. Всяка година около 24 май връчваме и големите си годишни награди на 24 най-четящи класове и деца от цялата страна.

8. Награждавайте децата за успехите им. Децата имат нужда от награди за усилията си. Това важи и за четенето. С панела за генериране на грамоти спестявате много време при създаването им и можете да отличите всяко дете според индивидуалните му заслуги: например най-много решени въпросници, най-много натрупани точки или най-голям среден процент на верни отговори.

Индивидуалните грамоти са част от играта, защото се появяват като награда в профила на детето.

► Препоръчваме Ви да награждавате и децата, които не се чувстват уверени в четенето, но полагат усилие. Подобен жест може да ги стимулира да продължат още по-упорито. Как се генерират грамоти вижте тук.

9. Разпечатайте годишно книговищно свидетелство като награда и като част от ученическото портфолио. На 24 май всяка година се активира възможността да се разпечата годишно свидетелство с обобщените резултати на всяко дете и списъка с решени и създадени въпросници от него. Връчването им заедно със свидетелствата за завършен клас може да повиши мотивацията за повече четене и през ваканцията.

10. Направете си изложба. Дайте задача на децата да нарисуват епизод от текст, който изучавате. Децата могат да качват свои рисунки в Книговище като част от своя онлайн читателски дневник. Ще ги намерите в меню „Рисунки“ (но детето трябва да е разрешило това) и ще можете да ги разпечатате и разгледате заедно. Можете да разделите децата на отбори и всеки да нарисува различен епизод. Така ще сте илюстрирали цялото произведение. Разбира се, децата могат не само да рисуват, а и да ползват конструктори, пластилин и всичко, което им хрумне, да заснемат изобретението си и да го качат в Книговище. Така всички ще са доволни от крайния резултат, а при следващата задача може да са още по-старателни и креативни.

11. Направете кът за препоръчани от децата книги. Проучванията доказват, че когато в ежедневната среда има повече книги, децата по-лесно се увличат по четенето. А ако препоръките идват от други деца, мотивацията да четеш идва по-лесно.

► В раздел „Постижения“>„На класа“ можете да следите по кои книги решават въпросници учениците. Ако видите, че някои книги са четеи от повече деца, може да ги препоръчате и на другите или да поговорите в клас за тях.
► В последния раздел на меню "На класа" виждате наскоро прочетените от учениците книги.  А това винаги може да е повод за споделяне на пресни и въодушевени впечатления.

12. Дайте задача на децата от класа да представят през годината своя топ десет на любими книги с въпросници в Книговище. Може всяка седмица в часа на класа представянето си да прави по едно дете.

13. Изберете книга на седмицата/месеца. Можете да я предложите Вие или дете, което има рожден ден този месец. Това ще е своеобразен подарък за него – всички да прочетат любимата му книга и да решат въпросника към нея. Така децата ще опознаят вкусовете и интересите си.

14. Четете на децата. Когато учителите четат на децата, атмосферата в класната стая магически се преобръща. Всички са се събрали "около огъня" и слушат тайнствата, които учителят споделя. Така децата развиват уменията си да слушат в детайл, развиват паметта си и дават свобода на въображението си да “усети” чутото с всички останали сетива. Четете на децата и след това решавайте въпросници заедно през меню "Решете с групата".

15. Четете книги по определени теми. Платформата позволява да правите търсене не само по автор, книга, издателство, а и по конкретна тема. Така можете да организирате месец за четете книги от определени държави, книги за различните сезони и пр. Когато търсите през търсачката на началната страница, www.knigovishte.bg, резултатите се подреждат в няколко подсексции, в зависимост от това къде е информацията – сред въпросниците, във "Вижте" или в блога. (Ако използвате търсачката на страницата на „Вижте“ (www.knigovishte.bg/vijte), търсачката показва само журналистически материали).

16. Поканете автор, по чиято книга има въпросник в Книговище. Решете въпросника заедно с децата. Така ще покажете на автора, че децата са разбрали това, за което е писал, а те самите ще се почувстват горди, че могат да покажат и да разкажат за постиженията си.

17. Поканете известна личност да разкаже за любимата си детска книга. Ако по нея има и въпросник в Книговище, би било чудесно децата да го решат заедно с госта.

18. Насърчете децата да пишат какво е за тях Книговище и да ни изпратят своите творби. Ние ще популяризираме техните произведения – текстове, рисунки, проекти – а те ще се почувстват още по-похвалени.

19. Направете заедно въпросник по кратка книга. Създаването на въпросник в клас е по-трудоемко занимание, но в него се постигат много допълнителни ползи за учениците – анализ на текста, разделяне на същественото от несъщественото, упражняване на различни речеви конструкции, създаване на въпроси за размисъл, боравене със синоними. За това занимание, обаче, е необходима повече подготовка.

Най-добре е за начало да се спрете на по-кратък текст – например приказка или кратка книга от поредица, интересна на децата. Запазете заглавието в [email protected] и се запознайте с подробните инструкции за правене на въпросник на сайта. Дайте постижимо време на децата да прочетат текста, като ги насърчете да си водят записки за възможни въпроси, докато четат – например след всяка прочетена глава да си записват по 1 въпрос по нея. След това определете часа, в който ще работите заедно. Вървете глава по глава, за да разпределите равномерно въпросите, като внимавайте да спазвате съотношението между въпроси по съдържанието и въпроси за размисъл, според вида въпросник, към който сте се насочили.

Друг начин е да си поставите за цел да направите заедно въпросник за една седмица. Тогава е добре  да разделите една книга на 5 части и всеки ден да четете определената част, след което с децата да направите въпроси с отговори по нея. При подобна работа с текст е добре да предвидите повече въпроси, сред които в последния ден да подберете най-добрите 15 за въпросника.

Уточняващи въпроси, които да използвате в процеса на правене на въпросници с деца
За всички типове въпроси:
 • Сигурни ли сте, че въпросът, който задавате, се отнася за историята или за героя, а не за твърде незначителен детайл от описанието? Проверка: Представете си, че минават 2 седмици след прочитането на текста. Ще може ли да отговорите на този въпрос?
 • Ако зададете така въпроса, може ли читателят да се обърка, че става въпрос за друг откъс от текста? Помислете дали дадена промяна/действие, което искате да засегнете с въпроса, не се случва няколко пъти в текста.
 • По колко различни начина можем да попитаме за смисъла на този откъс? Може да използвате въпросителна дума, но може да пробвате със съобщително изречение, а отговорите да са негови възможни продължения.
 • За да избегнем повторенията, хайде да играем на търсене на синоними!
 • Когато предлагате грешни отговори, имайте предвид, че те трябва да са свързани с историята и да улавят “в капан” тези, които не са прочели внимателно текста, но все пак те не трябва да водят до заблуждение читателя.
При въпроси за размисъл:
 • Когато обсъждаме действията на героите или техните отношения, можем ли да попитаме защо всъщност те постъпват по определен начин? (Ако, разбира се, текстът дава основания за подобно питане.)
 • Ако е приложимо: Има ли нещо в имената или в речта на героите, което ви прави впечатление и което ви се струва важно, за да направим въпрос по него? А израз, който може да звучи по един начин, а всъщност да има друго значение? Може да зададете въпрос, с който да се уточнява значението му в текста, но само при кратки текстове, когато изразът няма да се изгуби в общия сюжет.
 • Има ли теми в книгата, които ви се струват важни и днес? Можем ли да се опитаме да направим въпрос за това?
 • Забележете дали героят се променя с разгръщането на сюжета. Има ли някакви негови качества, към които си заслужава да се насочи вниманието на читателя?
 • Откривате ли някакви сходства или големи различия между героите, които ви се струват важни за произведението?
При въпроси за мнение: 
 • Помислете си: има ли ситуация от книгата/текста, която ви се иска да ви се случи и на вас? Има ли действие на героя, което ви озадачи, докато четохте текста? Сега може да попитате и другите читатели дали биха искали да участват в подобни перипетии, или дали са им се случвали такива; дали одобряват действие на героя, или дали са попадали в подобни колебания. Задавайте въпроси, на които на вас би ви било интересно да отговорите!
Успех!
Очакваме Ви в Книговище!
Предишна насока:     Формуляри за съгласие от родители при създаването на детски профили от учители
Следваща насока:     Идеи за работа с "Вижте" в клас
Назад
Бъди информиран
ВКЛЮЧИ СЕ
Каква информация искаш да получаваш от нас?
Всички новини от "Книговище"
Седмичен мейл с детските новини на "Вижте"
Потвърждавам, че имам навършени 14 години
© 2022 Knigovishte.bg Designed by Enthusiasm | UX design by CAMAO | Developed by Childish
Този сайт използва 'бисквитки' (cookies). Продължавайки да ползвате услугите му, Вие приемате използваните от нас 'бисквитки'. ПРИЕМАМ