Книговище
Подкрепете ни
Шрифт за дислексия
Търси
Подари абонамент
Свържи се с нас
Затвори
Благодарим за съобщението!
Ако имате въпрос или проблем с използването на сайта, пишете ни от тук:
Въведи име, съобщение и имейл или телефон.
ИЗПРАТИ ЗАТВОРИ
ВИЖТЕ: Новините на детски език
Какво работи съдията?
26.12.2021 10:51
Коментари21 PDF
Защо говорим за това?
Това е професия, която се грижи да съхранява много важна ценност в нашето общество - справедливостта. 
Какво е справедливост? Как решаваме кой е прав и кой е крив, когато двама души спорят? Защо са ни законите? И какво става, когато ги нарушаваме? 

Разговаряхме със съдия Владимир Вълков, за да научим отговорите на тези важни въпроси. И да разберем как работи правото. Той упражнява тази професия от повече от 20 години. Съдия Вълков работи и с деца. Разработил е различни игри, с които да им помогне да разберат какви са правилата в нашето общество и какво се случва, когато не ги спазваме. Запознай се с професията на съдията. 
Илюстрация: Миглена Папазова

Какво работи един съдия? Кои са най-важните му задачи? 

Ще цитирам пожелание от дъщеря си към съпругата ми, която също е съдия: мамо, желая ти да решаваш споровете, които хората не могат да решат сами. Тази е същинската работа на съдията. Съществуват най-различни начини за разрешаване на един спор. Например участниците могат да преговарят. Но когато спорещите не могат сами да намерят изход от спорна ситуация, съдията определя кой има право в конкретния случай. 
 
Съдията не оценява чуждото поведение според собственото си разбиране за правилно и грешно, а го съпоставя с описаните в закона граници на приемливо поведение. Първата му задача е да знае правилата. Защото те осигуряват равни възможности за всички.

Някои спорове могат да бъдат семейни - например когато двама души се развеждат. Други могат да се отнасят например за разделянето на някакви имоти. И в двата случая става въпрос за нещо ценно, което по една или друга причина не може да бъде разпределено доброволно. Понякога обаче хората посягат на ценни за другите неща, без да имат право по закон. На вещите им, на здравето, дори на живота им. Това се определя като престъпление и се съди по наказателния закон.  Да вземеш чужда вещ без съгласие на собственика, защото я смяташ за своя, е престъпление. 
 
И все пак: не всяко описано в наказателния закон поведение е престъпление. Важно е както какво е направено, така и кой и защо го е направил. 
 
Ще дам един пример: едно дете, ще го наречем Иван, оставя на площадката любимата си играчка, за да си вземе сладолед. Друго дете, което ще наречем Павел, я взема да си поиграе. Когато Иван се връща на площадката, той вижда своята играчка в ръцете на Павел. Отива при него и хваща играчката. Павел я дръпва и побягва с нея. Та в тази случка ценното и за двамата се оказва играчката. Тя е една, а двамата искат да си играят с нея. Този спор не стига до съда, защото обичайно се намесват родителите и разрешават спора, но ще го използвам, за да онагледя важните задачи за съдията.

Спорът между Иван и Павел е граждански и засегнатото в случая е правото на собственост. Законът казва, че собственикът на вещта може да определи какво да прави в нея и задължава всеки друг да се въздържа да я взема без съгласието на собственика. Описаната случка не сочи на престъпление, защото Павел не смята играчката за своя, а иска само да си поиграе с нея. Важно е да отбележим и че деца до 14-годишна възраст не могат да носят наказателна отговорност, т.е. да бъдат третирани като извършители на престъпление. Това, разбира се, не значи, че такова поведение остава без внимание. Предвиден е друг подход за работа с дете, извършило престъпление. Намесата на съд е предвидена само ако се налага да бъде настанено детето в специално училище. 
 
Втората много важна задача за съдията е да разбере позицията и на двете спорещи страни и да се постарае всяка от тях да разбере гледната точка на другата. Да разбираш чуждата гледна точка, не означава да я приемеш, а да зачетеш правото на друг да разбира нещата по различен начин.
 
Третата важна задача за съдията е да осигури възможност на страните да докажат твърденията си. Ако твърдението не бъде доказано, законът задължава съда да приеме, че такова нещо не се е случило. 
 
След като страните представят всичките си доказателства, съдията е длъжен да разреши спора - като приложи закона и обясни на всички неговия смисъл. Животът е много по-шарен от правилата. Често на съдията се налага да търси решение, което не произтича от буквалния прочит на конкретното правило.
 
Затова съдията трябва да помни защо съществува това правило, какво ценно нещо се пази с него. И да обясни пътя, по който е стигнал до взетото решение.
 
Какъв е проблемът?
Не можем да намерим решение, ако не знаем какво се е случило.

Чии права са засегнати?
Правилото е, че ако искаш защита, трябва да я потърсиш. Затова и този, който търси защита, описва своята представа за случилото се. 

Кой е съпричастен към проблема?
Този, който търси защита, посочва и срещу кого я търси. Съдията, който гледа граждански дела,  разбира за случилото се от описаната случка в документ, наречен искова молба.

Какво всъщност се е случило?
За да реши спора според закона, съдията се нуждае от категоричен извод, че твърдяното наистина се е случило. Затова и онзи, който търси защита, е длъжен да докаже своите твърдения. 

Как да разберем какво се е случило?
Обичайно е да виждаме в ситуацията това, което е в наш интерес. По-малко внимание обръщаме на нещата, които са в интерес на другите.
 
Ето защо изключително важно е да бъде чут и този, срещу когото се води делото. В съда той се нарича ответник. Ответникът също трябва да докаже своите твърдения. Това може да стане с документ, конкретен предмет, свидетел, мнение на експерт. 
 
Понякога доказателствата не са достатъчни, за да сме сигурни какво точно е станало. А не е добре да осъдиш някого, ако не си сигурен. Тогава законът задължава съда да приеме, че не е станало така, както се твърди. Ако не се е случило твърдяното, съдът отхвърля иска или оправдава подсъдимия.
 

Разбрахме, че сте осъдили Вълка от "Червената шапчица" с помощта на ученици. Разкажете ни за това.

 
Всъщност не аз, а деца съдят Вълка. - ученици от 2., 3. и 4. клас. Удивителен е техният поглед върху проблема. Децата участват пряко в целия процес от създаването на закона до неговото прилагане. Аз им помагам да опознаят правилата и всички стъпки от тяхното създаване и прилагане. Те влизат в различни роли - решават например дали е правилно да се ядат хора. И ако не - какво е справедливото наказание. 
 
В ролята на участващи в конфликта или негови свидетели те представят своя прочит на приказката. Други деца пък влизат в ролята на адвокати и прокурори - едни обясняват защо Вълкът е невинен, други - защо трябва да бъде наказан. Всичко е като при реално разследване на престъпление. Досега не се е случвало Вълкът да се размине без повдигнато обвинение. Когато децата прокурори приемат, че Вълкът е извършил очертаното в детския закон престъпление, се провежда наказателен процес в истинска съдебна зала. Там децата, които са избрали ролята на съдии, за първи път разбират за историята и като истинските съдии решават дали е доказано, че Вълкът е изял човек. Решават също дали това е по негова вина. Ако отговорът е “да”, решават с какво наказание ще осигурят целите в Наказателния закон - например всички в гората да се чувстват в безопасност. Аз съм много впечатлен от мъдростта, с която децата подхождат към проблема - и от хъса, с който приемат предизвикателството. 
Не пропускай да решиш въпросника на Книговище Книговище
Въпросник Коментари21 PDF
Сподели в:
Назад
Знаеш отговора? Влез в Книговище!
Коя е най-важната задача на съдията?
ИГРАЙ
Какво ти харесва най-много в работата на съдията?
от slalena на 20.01.2024 13:43

Че не съди хората, ако не е сигурен дали са виновни.

от hr.pehlivanova на 05.07.2023 15:00

Че разрешава споровете

от dari2013 на 25.05.2022 17:10
Че решава спорове.
от SophyG на 20.05.2022 15:44
Харесва ми, че работи за спазването на закона.
от Йо Йо Супер Про на 19.05.2022 19:08
Харесва ми,че хората понякога се наочават да са по-добри един към друг.
​​​
от SofiaV на 17.05.2022 21:22
Ами може би че решава споровете по законен начин 
от ДКота на 17.05.2022 20:48
Че е справедлив,и наказва престъпниците!
от nava на 07.04.2022 15:56
Че решава спорове.
от Тервел1в21 на 13.03.2022 17:49
Че е справедлив.
от Емилия1в7 на 12.03.2022 13:23
Че е справедлив. 
от Габи1в5 на 12.03.2022 11:37
Че е справедлив.
от cdimitrova на 02.02.2022 13:08
решава спорове
от Александър Бобойчев на 15.01.2022 16:57
Най-много ми харесва, че решава проблемите на хората, които сами не могат да решат. 
от Иван Панчев на 15.01.2022 11:04
Че решава споровете.
от Niko_K на 13.01.2022 20:57
Че може да налага закона спрямо всички 
от Матео15 на 11.01.2022 20:26
Че,е справедлив
от Стелиян Димов на 03.01.2022 20:04
Най много ми харесва че решава споровете
от Божидар Бобойчев на 29.12.2021 20:26
Че решава споровете.
от Yoan2013 на 27.12.2021 16:39
Че с решенията на съдията възтържествува справедливостта.
от Анди А. на 26.12.2021 19:23
Че наказва престъпниците
 
Искаш и ти да се изкажеш? Влез в Книговище
Прочети още
Какво работи прокурорът Какво работи прокурорът
Какво е Конституция? Какво е Конституция?
Депутатите промениха основния закон на България Депутатите промениха основния закон на България
Мъжкият месец – защо през ноември се говори за мъжкото (психично) здраве? Мъжкият месец – защо през ноември се говори за мъжкото (психично) здраве?
Италия би Англия с 4:2, а кой спечели изборите? Италия би Англия с 4:2, а кой спечели изборите?
Детски детектив: Няма заплаха за личните данни в „Школо“ Детски детектив: Няма заплаха за личните данни в „Школо“
Какво значи "мандат за правителство"? Какво значи "мандат за правителство"?
Какво е политика? Какво е политика?
Картини със звук и светлина Картини със звук и светлина
В неделя вечерта – пак сняг В неделя вечерта – пак сняг
Благодарим ти за съобщението!
Напиши ни какво искаш да прочетеш и ще се постараем да го изпълним.
* Твоето име:
* Твоят имейл:
* Съобщение:
Изпрати
Бъди информиран
ВКЛЮЧИ СЕ
Каква информация искаш да получаваш от нас?
Всички новини от "Книговище"
Седмичен мейл с детските новини на "Вижте"
Потвърждавам, че имам навършени 14 години
© 2024 Knigovishte.bg Designed by Enthusiasm | UX design by CAMAO | Developed by Childish
Този сайт използва 'бисквитки' (cookies). Продължавайки да ползвате услугите му, Вие приемате използваните от нас 'бисквитки'. ПРИЕМАМ