Детски новини
Шрифт за дислексия
Търси
Подари абонамент
Свържи се с нас
Затвори
Благодарим за съобщението!
Ако имате въпрос или проблем с използването на сайта, пишете ни от тук:
Въведи име, съобщение и имейл или телефон.
ИЗПРАТИ ЗАТВОРИ

От какво дърво би била вашата вълшебна пръчица?

 01.08.2021
Сподели в:

"Вълшебната пръчица намира магьосника... не винаги е ясно защо.“

-  Оливандър 

Ако сте фенове на Хари Потър или учите за магьосници, знаете много добре от най-добрия майстор на вълшебни пръчици в цяла Великобритания – Оливандър –  че пръчицата ви сама ще ви намери. Mоже да не е ясно точно защо, но знаем, че тя ще ви избере заради някаква особеност на характера ви. Съответно не пречи да полюбопитстваме кое дърво би било нашето дърво.

Затова първия ден от книговищната Седмица на Хари Потър посветихме на характера и особеностите на няколко типични дървета за вълшебни пръчици. Искахме да знаем какви магически сили притежават и на какъв човек подхождат.

Тук трябва накратко да уточним за по-възрастните ни читатели, че познатият ни израз „ако имах вълшебна пръчица“, с който често караме децата да започват съчинения, не е съвсем точен. Сигурно много от вас смятат, че пръчицата сама по себе си е достатъчна за магьосничество. Но всеки по-опитен знае, че не пръчицата прави магьосника. Тя само му помага да канализира силата си по-добре. 

И така, драги възрастни, кое би било вашето дърво? Имаме честта да разполагаме със записките на самия Оливандър, плод на дългогодишен опит, както и с отговорите на децата  – а и на учителката Севим Куртчу. Те ще ви помогнат да научите. Ако не намирате своето дърво, в края на текста сме включили списък с всички дървета от тетрадката на Оливандър, подходящи за вълшебни пръчки, и ще можете да ги проучите сами. Или  – още по-добре – да прочетете поредицата!


Хари Потър с неговата специална пръчка, направена от бодлива зеленика и сърцевина с перо от феникс. Снимка: HarryPotterShop.co.uk
Да започваме!
Дърво 1: Бодлива зеленика

Самодивски чемшир, джел, бодлива зеленика – няма как да не започнем с дървото с много имена, от което е направена пръчката на Хари Потър. Обикновено бодливата зеленика избира тези, на които предстои опасен път или духовно търсене. Бодливата зеленика се смята за особено подходяща за импулсивни хора, които трудно контролират гнева си – точно като Хари Потър. Но пък за сметка на това хората тип бодлива зеленика са добри водачи, както и отдадени, внимателни и добри съветници. 

За бодливата зеленика също знаем, че има защитни и лечебни сили и отблъсква злото. Ето какво пише учителката Севим Куртчу за нея:
Моята любима пръчица е тази на Хари Потър, направена от бодлива зеленика. На върха на пръчката бих добавила бисер. Ако можех да извършвам чудо, бих направила така, че да създам лекарства за болните. По света живеят много болни и нещастни хора, които се нуждаят от помощ. Бих направила така, че хората повече да се усмихват. По улиците виждам много тъжни лица, а искам да бъдат усмихнати и щастливи.

Бодливата зеленика избира хора, на които им предстои опасен път или духовно премеждие. Снимка: Ани Спрат/ Annie Spratt on Unsplash
 

 
Дърво 2: Бреза

Макар брезата да се използва по-често за направата на летящи метли, от нея може да се получи и чудесна вълшебна пръчица. Само един герой от поредицата ползва пръчица от бреза и това е... коварната и жестокa Долорес Ъмбрдиж. Но няма да се спираме дълго на нея. Все пак, характерът на пръчицата зависи и от това какво е вложено в сърцевината ѝ, така че ще се концентрираме върху самата бреза. За съжаление Оливандър не ни е оставил много записки за нея и в своите проучвания сме сами. И трябва да кажем, че това е едно наистина противоречиво дърво, както ни пише 9-годишната Виктория Георгиева. От една страна, брезата гони злите духове и пречиства, но от друга, тя е свързана с женските демони и душите на умрелите, пише Виктория. Злите вещици са летели именно на метли от брезови клони. Ето какво още знаем от Виктория:

В славянските традиции брезата е дърво, пазещо от зло и мълния. Някои препоръчвали да се сади бреза до дома за защита от нечисти сили. А в скандинавската митология брезата е символ на плодородието и е посветена на великата богиня майка. Легендата разказва, че последната битка при свършека на света ще се състои около брезово дърво.  

Според мен тази пръчка би подхождала на мен и на моята най-добра приятелка – Габи. Мисля, че в моята пръчка ще има и косъм от котка, защото искам да мога да правя каквото пожелая, като котките.
 Брезата избира магьосници с отворен ум, които ще я използват за разнообразни магии. Снимка: Пен Чен/ Peng Chen on Unsplash

Можем като Виктория да заключим, че „явно брезата наистина е подходяща за вълшебни пръчици“. Ако избере вас, то вие най-вероятно сте с нежна душа и именно във вашата нежност и уязвимост е скрита вашата сила. Призвани сте да пазите света от злото, като напомняте на хората колко важно е да пазят невинността си. Вероятно не търпите жеги и обичате да се усамотявате в планините. Освен това често привличате завист и неразбиране, защото се отличавате твърде много от останалите – и с вида си, и с мисленето си. Затова брезате е избрала вас – тя има нужда от магьосници с необичаен и отворен ум, които да я използват за разнообразни магии. И ако едни ви обичат, а други ви отбягват, то е, защото точно като брезата лекувате някои, а на други причинявате сърбежи в носа и кихавици с прашеца си. 

 
Дърво 3: Орех

Aко ви е намерила орехова пръчка, то най-вероятно имате силни инстинкти и интуиция и – най-важното – умеете да се вслушвате в тях. Орехът търси честни и самоосъзнати магьосници, за да разгърне пълния си потенциал за вълшебства. Обикновено ореховите пръчки са в ръцете на магьосници иноватори и изобретатели, които са наистина много интелигентни. Ето какво още знаем за ореха от 11-годишната Айлин Исмаилова Халиибрямова:

Oреховите пръчки предпочитат хора със силни инстинкти, интуиция и интелект, които имат талант за изобретателство. Снимка: Шахаб Йазди/ Shahab Yazdi on Unsplash

 
За да направиш магия, ти трябват две неща – талант и магическа пръчка. Орехът е един от най-подходящите материали за магическа пръчка. Той притежава добри якостни свойства, затова пръчката е подходяща за дуелиране. Обработва се гладко и добре се лакира. Орехът също често се споменава като дърво на мъдростта.
Дърво 4: Череша

Най-ценени са черешовите вълшебни пръчици в японското училище за магии Махотокоро, пише Оливандър. Учениците с черешови пръчки там се радват на особен престиж. Черешата рядко се използва за вълшебни пръчки, но има огромна, дори смъртоносна сила, независимо от сърцевината си. Така че ако това дърво е избрало вас, значи притежавате изключителен самоконтрол и владеете ума и въображението си добре. Eто какво още знаем за черешата от 12-годишната Калина Паунова:

Японската череша символизира идването на пролетта в Япония. Започва да цъфти през март в Окинава, през април в Токио и през май във Хокайдо. В Япония тогава има празник, изпълнен с цветове, фойерверки, забава и празнично настроение.

Ако това дърво е избрало вас, значи притежавате изключителен самоконтрол и владеете ума и въображението си добре. Снимка: Ред/ Redd on Unsplash

Японската череша е моето любимо дърво. То перфектно приляга както на личността ми, така и на дома ми, а именно - Хафълпаф. Моята магическа пръчка е японска череша, защото тя е нежна, много красива и елегантна. Такава пръчка би отивала и на Луна Лъвгуд. С ексцентричния си стил, примесен с невинна детска нотка, финес и борбеност, ги намирам за перфектно съвместими.
Дърво 5: Лоза

Вълшебните пръчици от лоза са по-рядко срещани. Техните собственици почти без изключение са хора с високи цели и с визия за бъдещето, която отива отвъд общоприетото и познатото. Собствениците на тези пръчки често изумяват дори хората, които ги познават добре. Лозата търси хора, които са „дълбоки води“. Ето какво още знаем за лозата от Александра Георгиева:

 
Моето любимо дърво за вълшебни пръчки е лозата, защото тя избира хора, които се стремят към повече. Тази пръчка също би била подходяща за най-добрата ми приятелка, която има същия характер като Хърмаяни. Към тази пръчка бих добавила перо от феникс, защото фениксът увеличава смелостта на чистосърдечните и всява страх в сърцата на неблагочестивите. Така тя ще пасва на мен и моите желания. 

Лозата търси хора, които са „дълбоки води“ и си поставят високи цели в живота. Снимка: Мориц Норингер/ Moritz Knoringer on Unsplash

Ботаническите изследвания доказват, че лозата се е появила на Земята преди човека. Смята се, че дивата лоза е намерена преди около 7000 години около Каспийско и Черно море, Азия и Месопотамия. От тези области лозата е пренесена на Балканския полуостров и в други страни на Европа.
Дърво 6: Дъб

И в добро, и в лошо, тази пръчка ще е до вас. Тя ще ви избере, ако сте лоялен, колкото нея. Дъбът търси силен, смел и верен собственик. Хората, които заслужават пръчка от дъб, имат силна интуиция и обичат природата, животните и растенията и познават магическите им свойства. От записките на Оливандър също научаваме, че наричат дъба Краля на гората. А ето какво още ни пише за него 11-годишната Антония Шопова:

Според мен дъбът е най-подходящото дърво за направата на магически пръчки. То е здраво и затова пръчката няма да се чупи толкова лесно. То е и силно и ще поема повече проклятия. Тази пръчка би подхождала на моята приятелка Елена, защото тя е силна и здрава като дъба. Бих добавила земен елемент, защото тогава ще мога да карам дърветата, цветенцата и тревичките да оживяват и да ми помагат в битките. Този елемент ще подхожда на мен, защото аз обичам природата и винаги я защитавам.

Дъбът търси силен, смел и верен собственик, който обича природата, животните и растенията и познава магическите им свойства. Снимка: Кадир Селеп/ Kadir Celep on Unsplash


Открихте ли себе си в някое от гореописаните дървета? Ако не – предстои ви дълъг път. Ето и списъка с останалите дървета от тетрадката на Оливандър, откъдето можете да започнете.  

Акация, черна елша, ябълка, ясен, трепетлика, бук, черен трън, кедър, кестен, кипарис, дрян, абанос, черен бъз, бряст, ела, глог, лешник, габър, лиственица, лаврово дърво, клен, круша, бор, топола, червен дъб, секвоя, офика, среднолистна липа, смърч, явор, върба, тис.

Успех!
Сподели в:

Още от блога

За младите читатели от Пловдив и областта: лятно онлайн предизвикателство Ако си на възраст до 14 години и си от Пловдив и областта, това лято можеш да уч...
Награди от "Книговище" награди от Лятното онлайн предизвикателство в Книговище за Пловдив и областта и среща с писателя Маркус Седжуик Кои ще бъдат наградените от лятното онлайн предизвикателство в Книговище за Пловдив и областта?
Кои са тримата победители в лятното ни предизвикателство за Пловдив и областта Ура! за тримата победители в Лятното онлайн предизвикателство за Пловдив и областта:
Книговище организира състезание по "Дневникът на един дръндьо” Книговище.бг обявява състезание по поредицата "Дневникът на един дръндьо" по повод ШОУТО на Джеф Кини в България. Показалите най-добро познаване на книгите ще получат специална награда!
Двама са големите победители в състезанието ни по книгите на Джеф Кини Книговище обявява двамата големит победители в състезанието по книгите на Джеф Кини.
Мартин Чунев от 10. СУ в София - един от двамата големи Дръндьо-победители Книговище представя Мартин Чунев от 10. СУ в София - един от двамата големи Дръндьо-победители.
Добрин Н. от 41. ОУ в София - един от двамата големи Дръндьо-победители Представяне на Добрин Н. от 41. ОУ в София - един от двамата големи Дръндьо-победители в състезанието на Книговище.
Новото предизвикателство на Книговище – чети с домашния си любимец! Включете се до 21 април и спечелете награди!
Седмица на Хари Потър! По случай рождения ден на Дж. К. Роулинг се включете в предизвикателствата на Kниговище на тема Хари Потър!
Седмица на “Хари Потър”: отговорите на победителите Вижте кой и как спечели награди по време на седмицата на "Хари Потър, организирана от Книговище!
Предизвикателства по книгите на Дейвид Уолямс! Създайте комикс, решете кръстословица, напишете статия или решете въпросник и спечелете награди в книговищната седмица, посветена на Дейвид Уолямс!
Бъди информиран
ВКЛЮЧИ СЕ
Каква информация искаш да получаваш от нас?
Всички новини от "Книговище"
Седмичен мейл с детските новини на "Вижте"
Потвърждавам, че имам навършени 14 години
© 2024 Knigovishte.bg Designed by Enthusiasm | UX design by CAMAO | Developed by Childish
Този сайт използва 'бисквитки' (cookies). Продължавайки да ползвате услугите му, Вие приемате използваните от нас 'бисквитки'. ПРИЕМАМ