Детски новини
Шрифт за дислексия
Търси
Подари абонамент
Свържи се с нас
Затвори
Благодарим за съобщението!
Ако имате въпрос или проблем с използването на сайта, пишете ни от тук:
Въведи име, съобщение и имейл или телефон.
ИЗПРАТИ ЗАТВОРИ
Как работи Книговище
Функции на групите КЛАС и ДЕТСКА ГРАДИНА
Групите носят положително преживяване на учениците дори и без активното участие на учителя. Възможността за сравнение на резултатите увлича децата в „състезание по четене“ в свободното им време. Учителите могат допълнително да стимулират учениците да четат чрез различните инструменти за работа с групата, разработени по идея на учители - грамоти, годишни свидетелства, виртуални галерии, мисловни карти и т.н. За допълнително улеснение, Книговище позволява на един учител да работи с няколко групи и една група да бъде модерирана от няколко учители - каквато обикновено е практиката в детската градина и в училище. Повече за тази възможност вижте тук. Освен това градските и училищни библиотеки вече могат да използват Книговище безплатно. Вижте повече за тази възможност тук.

Чрез платформата учителят може:
 • да види бързо дали и доколко децата са разбрали текстoвете, по който работят, и на кои въпроси бъркат най-много деца;
 • да опознае децата като читатели: какви са техните литературни предпочитания към момента и дали четат с разбиране дълги текстове;
 • да организира собствени занимания по гражданска и медийна грамотност чрез детската медия "Вижте"; (Свалете нашите наръчници за учители за преподаване на медийна и гражданска грамотностт оттук)
 • да насърчава децата - сами или с помощта на техните родители - да премислят прочетените текстове не само през въпросниците, но и през рисунки, допълнителен въпрос на размисъл, споделяне на мнение по текста и Ново! през попълване на мисловната карта към всяко прочетено произведение, която служи като иновативен читателски дневник, но също и възпитава умение за осмисляне на текста чрез анализ;
 • да насърчава всяко дете за индивидуалните му успехи с дигитални грамоти;
 • да организира състезания по четене със съседни класове или да разделя класа на отбори и да им дава различни предизвикателства.

Вижте видеодемонстрация на функциите за учители тук. Подробни писмени инструкции за работата с учителския профил ще намерите под видеото.Функции на различните раздели в учителския профил:

РАЗДЕЛ "Постижения"

РАЗДЕЛ "Въпросници"


РАЗДЕЛ "Управление на групата"

РАЗДЕЛ "Работа с групата"


РАЗДЕЛ "Абонаменти"
РАЗДЕЛ "Постижения"

На класа

В меню „На класа“ се виждат обобщените постижения на децата за период, който дефинирате сами. От страницата виждате:
 
 • Колко деца има в груповия профил
 • Колко въпросника са попълнили за периода
 • Каква е средната успеваемост (% верни отговори)  
 • Колко точки са натрупали от въпросници за периода
 • Колко точки са натрупали от създадени въпросници за периода
 • Колко точки е спечелила групата от групово създадени въпросници за периода
 • Колко точки общо е натрупала групата за периода
 • Място на групата в класацията на всички групи на тази възраст в страната

Всяка от тези статистики може да се прегледа и по-подробно, като се избере съответният резултат. Така може да видите какви книги четат децата, колко от тях са прочели едно заглавие и каква е успеваемостта на всяко от тях по него, както и средната успеваемост по даден въпросник сред децата от групата. Може да изведете заключение коя книга са разбрали по-добре и коя ги е затруднила.
 
В меню "На класа" може да видите и индивидуалните  резултати на всяко дете. Сивото стълбче е средната успеваемост на групата в училището, в града, в страната. Избирането на едно стълбче води до обобщените индивидуални резултати на детето – на кое читателско ниво е, колко точки има, колко и кои книги е прочело и каква е неговата успеваемост. Резултатите могат да се подреждат в удобен за анализ ред, както и да се трансформират в табличен или графичен вид.

В меню "На класа" може да видите и прогреса на групата във времето в сравнение с останалите групи на тази възраст. Ще намерите и представянето на децата като група в общата класация на групите на тази възраст – в училището, в града или в цялата страна, както  и информация за това в коя част от класацията се намира групата– например в топ 10 %, топ 20 % и т. н. Класацията е по няколко различни параметъра: по брой точки, по успеваемост и по брой решени въпросници.

Ако учителят участва в няколко групи, той може във всеки един момент да избере с резултатите на коя група да работи. Избора прави от падащото меню под профилната си снимка (в меню "Постижения">"На класа").

NB. Резултатите на децата са архивират на 15 юни всяка година и играта започва отново, от нулата. Но спечеленото не се губи. Постиженията за всяка учебна година се архивират в личните профили на децата.
 
* Идея за ползване на Книговище. Понеже децата нямат информация за постиженията на групата, можете да използвате тези данни, за да им поставяте групови цели. Така може да увлечете и децата, за които четенето не е любимо занимание, да се постараят повече, за да допринесат за успеха на екипа. По който и да е от параметрите.
 
* Идея за ползване на Книговище. В последния раздел на меню "На класа" виждате наскоро прочетените от децата книги. А това винаги може да е тема за споделяне на пресни и въодушевени впечатления. Ако видите, че една книга е интересна на повече деца, може да препоръчате и на другите да я прочетат, да решат въпросника по нея, а след това заедно да решите въпросите отново през учителския профил.

 
На всяко дете

В меню „На всяко дете“ виждате всички ученици в групата, следите индивидуалните постижения и напредъка на всеки от тях. При избор на отделното дете се показва индивидуалната му статистика в платформата. Всеки от резултатите е активен линк, който води до по-детайлна информация, чрез която виждате читателските умения и интереси на децата.

При избор на определено заглавие, по което детето е решило въпросник, може да видите и как са се справили другите деца в групата, които също са го решили. 

Ново! Когато въпроникът е решен от повече от едно дете, може да видите и статистика на кои въпроси децата са дали правилен или грешен отговор. Това е нова функция, която разработихме по искане на учителите, които работят с платформата. Вижте как в това видео:Ново! През индивидуалните постижения на децата вече можете да виждате и техните мисловни карти по всяко от произведенията, които са прочели. Разбира се, ако са дали разрешение тези карти да се виждат от учителя. 

Върни се в началото


РАЗДЕЛ "Въпросници"

Решени

В меню „Решени“ ще видите по кои текстове са решавали въпросници децата в групата Ви, колко от тях са ги решили и колко е средната им успеваемост. При избор на заглавие се отваря страницата на текста със статистика за успеха от решаването на въпросника, както и с информация на кой въпрос от въпросника са допуснали грешка. Вижте как във видеото по-горе.
 
* Идея за ползване на Книговище. Ако е важно за цялата група, бихте могли заедно с децата да решите въпросника през учителския профил и така да обсъдите въпросите и отговорите.

 
Създадени 

В меню „Създадени“ се появяват въпросниците, създадени от членовете на групата. Може да видите и колко точки е получило детето за това усилие. Обръщаме внимание, че Книговище публикува само въпросници, които отговарят на правилата за съставянето им. Преди да бъде публикуван един въпросник, той преминава процес на редакция, в който детето се научава как да подобри умението си да съставя въпроси, да ползва синоними, да отсява важната от маловажната информация. Въпросниците минават и през коректор.

В това видео обясняваме повече за правилата за създаване на въпросници в Книговище:Рисунки

В меню „Рисунки“ се появяват рисунките, които децата са прикрепили към прочетена книга като част от своя онлайн читателски дневник. За да ги видите и Вие, детето трябва да е разрешило това. 
 
* Идея за ползване на Книговище. Може да използвате този инструмент като повод за създаване на съвместна изложба по дадена книга и да я разгледате заедно с децата.
 
Върни се в началотоРАЗДЕЛ "Управление на групата"

Деца в групата


В това меню можете да видите всички деца, които участват в групата. В зависимост от това как са създадени профилите им, имате различно ниво на редакторски права по тях. Детските профили, създадени от Вас, можете да редактирате през това меню. Също така оттук можете да управлявате участието им в различни групи. За всички останали детски профили в групата, правата Ви се ограничават до това да изпращате съобщения и да преустановите участието им в групата.
 
Важно! Преди да активирате абонамента за новата учебна година, оттук трябва да премахнете децата, които няма да участват в нея, за да не заемат абонаментни места. От това меню можете също да подновите изцяло групата, като изключите всички детски профили едновременно.

Заявки за включване на деца

През това меню можете да одобрявате и отхвърляте заявките за включване в групата на деца, регистрирани в системата. 


Заявки за включване на учители

От това меню можете, в качеството си на ръководител на групата, да разрешите до двама други учители да работят с децата от групата. 


Създай профил на дете

От меню "Създай профил на дете" можете да създадете профил на дете под 14 години, ако родителят му е дал изрично писмено съгласие за това. Оттук може също да редактирате профилите, които сте създали сами. В това меню ще намерите всички необходими документи за получаването на родителско разрешение за създаване на детски профили.

Ако създадете наведнъж профилите на своите ученици, ще виждате техните пароли и потребителски имена. За удобство, можете да принтирате целия списък с потребителски имена и пароли и да ги раздадете на децата.

Върни се в началото


РАЗДЕЛ "Работа с групата"

Решете с групата

Въпросниците в Книговище могат да бъдат решавани еднократно единствено през детски и през учителски профили. Менюто "Решете с групата" е бърз достъп до въпросниците в платформата.

Активирайте учебни материали

Чрез меню "Активирайте учебни материали" можете да изберете учебника, по който работите, и да отключите въпросник по него за определено време. Въпросите са различни от тези в учебниците. С тях лесно можете да видите колко ученици са прочели текста и доколко са го разбрали, за да преминете към по-детайлна работа с него. Въпросниците по учебни материали са достъпни само за деца в група с активен абонамент.

В това видео ще видите как се активират учебни материали от десктоп. За активация през мобилно устройство, кликнете тук.Активни учебни материали

Тук ще видите въпросниците, които сте активирали за решаване от класа за зададено от Вас време.

Предизвикателства

Платформата вече позволява да разделяте класа си на отбори и да давате на всеки отбор предизвикателство с конкретен срок за изпълнение: например да прочетат 3 статии на тема екология в детския вестник до края на седмицата. Статиите можете да изпратите директно в профилите на децата, а след това можете да следите кой отбор как се справя. Вижте повече в това видео:Заявки за рестарт

В меню "Заявки за рестарт" ще намерите искания за рестартиране на въпросници, подадени от децата в групата Ви. Рестартирането на въпросници е допустимо при технически проблеми по време на решаването им. Препоръчваме да следите причините за тези искания и да рестартирате въпросниците само при основателни такива, за да се спази справедливостта в играта.

Включване към друг клас

Чрез меню "Включване към друг клас" учителят може да подаде заявка за работа с група, ръководена от негов колега. Така, ако учителят е преподавател по БЕЛ и начален учител, който води и следобедни занимания на други класове, може да използва Книговище с няколко групи. С всяка група могат да работят до трима учители/ възпитатели в детска градина.

От търсачката в това меню учителят открива групата, към която иска да се присъедини. Търсенето може да става по име на нейния ръководител, по име на групата, по название на училището/ детската градина, както и по населено място. 

За да бъде завършен процесът на присъединяване, ръководителят на групата трябва да одобри заявката за присъединяване. 

Ето видеодемонстрация на тази функция:

 

Създаване на грамоти и свидетелства

Меню „Създаване на грамоти и свидетелства“ е уникален инструмент за учителя. С него по различни критерии можете да награждава децата, отчитайки личните им постижения и темпове, и така да намерите подходящ начин да ги мотивирате да четат повече, с лекота и с разбиране. 

От това меню можете да създавате индивидуални грамоти за текущи поводи и периоди през учебната година, както и грамоти за общите постижения на групата. Повече информация за възможностите на този инструмент може да откриете ТУК.

Всяка създадена грамота може да се разпечата, а индивидуалните грамоти могат да бъдат изпратени като награда в профила на детето, откъдето ще може и то да я види.

След 24 май всяка година системата отключва и възможността с един бутон да се създадат финални книговищни свидетелства с резултатите на всяко дете и списъка с книгите, които е прочело през годината. Него учителят може да разпечата и приложи към индивидуалното портфолио на ученика, както и да го връчи тържествено заедно със свидетелството за завършен клас. 

Вижте как се генерират грамоти в това видео:


Генерирани грамоти и свидетелства

Тук се съхраняват в отделни папки по дати всички грамоти и свидетелства, които учителят е генерирал. 

Съобщения

Чрез меню „Съобщения“ можете да изпращате лични съобщения до децата. Можете също да четете съобщения, които децата изпращат. Бихме препоръчали този канал да се използва специфично за задачи и общуване по теми, свързани с Книговище и четенето.

Върни се в началотоРАЗДЕЛ "Абонаменти"

Купи абонамент

Чрез меню "Купи абонамент" можете да закупите абонамент за Вашата група и подаръчни абонаменти за други профили. Когато абонаментът е закупен от профила на учителя, който модерира групата, той се активира автоматично след регистриране на плащането. Статусът на абонамента се вижда в меню "Купени от мен".
 
Ново! Вече можете да получите "Книговище" безплатно, ако го препоръчате на 10 колеги/ приятели. Всяка препоръка Ви носи 10 % отстъпка от цената на абонамента. Вижте повече в тази статия и във видеото тук:
Купени от мен


В меню "Купени от мен" се появява информация за абонаментите, купени от Вас. Тук ще намерите и ключовете за подаръчните абонаменти, които трябва да дадете на получателите, за да активират абонаментите си. От менюто можете да оформите подаръчните абонаменти като картички с пожелание.
 
Активирай

В меню "Активирай" се вижда информация за актуалния абонаментен план. Тук трябва да въведете абонаментния си ключ, ако сте получили абонамента като подарък.
 

Меню "Помощни материали"

В учителския профил има и меню „Помощни материали“. В него ще откриете инструкции, подобна на тази, както и нашите наръчници за насърчаване на четенето, медийната и гражданска грамотност на децата с игри в Книговище. Ако желаете и Вашият опит да бъде споделен, не се колебайте да ни пишете, за да го качим и за останалите потребители в платформата.

Върни се в началото
Назад
Бъди информиран
ВКЛЮЧИ СЕ
Каква информация искаш да получаваш от нас?
Всички новини от "Книговище"
Седмичен мейл с детските новини на "Вижте"
Потвърждавам, че имам навършени 14 години
© 2024 Knigovishte.bg Designed by Enthusiasm | UX design by CAMAO | Developed by Childish
Този сайт използва 'бисквитки' (cookies). Продължавайки да ползвате услугите му, Вие приемате използваните от нас 'бисквитки'. ПРИЕМАМ