Уведомление за поверителност за деца и младежи между 14 и 18 години

Приложение 9 към Политика за защита на личните данни на Фондация „Гутенберг 3.0“

Лични данни 
Информация, предназначена за деца между 14 и 18 години, използващи платформата „Книговище.бг“

 
Съдържание:
Въведение
1. Какви твои лични данни събираме и обработваме (използваме) и каква е причината да ги изискваме?
2. Как събираме информацията за теб? Как и колко дълго време я пазим?
3. С кого споделяме личните ти данни?
4. Твоите права

 

Въведение

Вече знаем, че децата, които са част от страхотното забавление на „Книговище.бг“ са деца, които обичат да четат и прочитането по-нататък няма да е голямо предизвикателство за теб.

Ако си на възраст между 14 г. и 18 г.,  тази информация е предназначена за теб. 

Всъщност, написаното в този (ще го наречем) документ е важно за теб. То се отнася до твоите лични данни. 

„Лични данни“ е информацията за теб, с помощта на която може, например, да се разбере как се казваш, в кой клас и в кое училище учиш, какви предпочитания имаш и т.н.

Така от този документ ще разбереш, например, следното: 

  • каква информация, която се отнася до теб, се събира, за да се регистрираш и да поддържаш профила си на „Книговище.бг“; 
  • защо ни е необходима тази информация;
  • за какво я използваме;
  • може ли някой друг, освен теб, да има достъп до тази информация, кои са тези случаи;
  • колко време ще е налична при нас тази информация; 
  • как я защитаваме така, че тези, които нямат право да имат достъп до нея, да не могат да осъществяват такъв достъп;
  • какви са твоите права, свързани с твоите данни (лична информация) и каква е ползата за теб от тези права

Въпреки че сме се постарали да не използваме сложни термини (които, да бъдем честни, понякога остават неразбрани и от по-възрастните), ако все пак в този документ срещаш думи или текст, които не са ти напълно разбираеми, можеш винаги да ни пишеш на имейл: info@knigovishte.bg

 

Още информация за нас:

Според Закона за защита на личните данни, Фондация „Гутенберг 3.0“, която е създател на „Книговище.бг“, е администратор на лични данни.

Това означава, че, съгласно закона, ние имаме определени права, т.е. можем да събираме информация за теб (разбира се, това зависи от това дали си решил да участваш в нашата общност), но имаме и определени задължения – например, да не споделяме тази информация с хора, които нямат право на това.

Ние спазваме стриктно закона, не само, защото законите са за това - за да се спазват, а защото разбираме и колко е важно личното пространство да си е само лично.

Ако решиш, че искаш да знаеш повече за законите, които налагат тези правила, ето техните наименования:

 

Тъй като законът ни задължава да ти предоставим тази информация,  а и за всеки случай ако някога ти потрябват данни за контакт с нас, освен на вече посочения по-горе имейл, можеш да се свържеш с нас и на следния адрес:

Данни за контакт с Фондация „Гутенберг 3.0“ (създател на „Книговище.бг“): 

седалище и адрес на управление: гр. София, р-н „Оборище“, ул. „Русалка“ № 25, 

 FB: https://www.facebook.com/Knigovishte/

електронна поща: info@knigovishte.bg.

ЕИК на Фондация „Гутенберг 3.0“ (идентификатор, който потвърждава, че ние сме реална организация по смисъла на закона и сме регистрирани по всички правила): 205143716


 

1. Какви твои лични данни събираме и обработваме (използваме) и каква е причината да ги изискваме?

На първо място, бихме искали да знаеш, че тези лични данни са в ограничено количество и са само тези, които са ни необходими, за да можем да те регистрираме и да ти осигурим безпрепятствено ползване на системата. 

Тази информация за теб ни е нужна и, за да знаем, че именно ти стоиш зад този профил, а в определени случаи и за да защитим наши и/или твои интереси. 

Част от тази информация, при своята регистрация, трябва да ни предоставиш задължително. Без да я имаме, не бихме могли да осъществим идеята на „Книговище.бг“, а и ти не би могъл да се състезаваш в четенето с други деца чрез нашия сайт, т.е. не би могъл да имаш и използваш профил на сайта ни.  

Когато си създаваш профил, ние те питаме дали си съгласен/-на да комуникираме с теб по имейл, като ти изпратим информация за нови неща, с които се занимаваме. Законът  изисква да си изразил/-а изричното си съгласие, за да ги получаваш, или отказ, за да не ги получаваш. Ако по-късно размислиш, можеш да оттеглиш съгласието си, или съответно при първоначален отказ - да ни го дадеш.


 

2. Как събираме информацията за теб? Как и колко дълго време я пазим?


Информацията за теб събираме: 

  • директно от теб – чрез полетата, които попълваш при регистрацията на твой профил на „Книговище.бг“, чрез имейли, които ни изпращаш, чрез действията ти на „Книговище.бг“ и др.; 
  • чрез нашия сайт.

Твоите лични данни пазим по възможно най-добрия начин и за определено време. В някои случаи законът ни казва колко дълго можем да ги пазим, а в други преценяваме ние, водейки се, разбира се, от това да защитим твоите и нашите интереси в максимална степен (в тези случаи обикновено пазим данните ти 5 години).

Когато личните ти данни вече не са необходими, ние ги изтриваме/унищожаваме.

Обобщено, нещата изглеждат така:

Какво събираме? 

Защо?

Колко време пазим тази информация?

1. данни, които те идентифицират (име, фамилия, държава, населено място, вкл. потребителско име в нашата Платформа)

За регистрация на профила ти на „Книговище.бг“; 
За твоето идентифициране като наш потребител/абонат на „Книговище.бг“

Докато имаш профил в системата, след което се архивира и се пази още известен период от време (обикновено 5 г. След последно регистрирана активност, с цел защита на легитимни интереси)

2. твои данни за контакт (имейл, тел. номер) 

За осъществяване на контакт с теб;
За изпращане на рекламно съдържание/маркетинг информация към теб от наша страна

5 години

3. информация за това кой е твоят родител/попечител, регистрирал си профил на Платформата, кой е твоят учител, регистрирал си профил на Платформата, в кои училище, клас и паралелка (само буква) учиш

За да можем да спазим изискванията на законодателството, вкл. във връзка с извършването на плащания;
За да може да ти предоставим определени функционалности и възможности за ползване на определен тип абонамент в „Книговище.бг“

5 години

4. имейли между теб и нас

Защита на твои и наши легитимни интереси

5 години

5.  данни от профила ти на Платформата, вкл. история на твоите действия в него, данни за вид/тип абонамент, разменени съобщения, получени и изпратени покани и др.

Нормално функциониране на системата и възможност за ползване от твоя страна на съответните на твоя тип профил функционалности;
Защита на твои и наши легитимни интереси

5 години

6. „Бисквитки“

Нормално и правилно функциониране на „Книговище.бг“ - „бисквитките“ са информация, съхранена в твоя браузър, без която (в някои случаи) сайтът ни не би могъл да работи нормално.

В зависимост от вида на „бисквитките“. Обикновено се съхраняват за срока, в който са валидни, който в повечето случаи е не по-дълъг от 6 месеца; в някои случаи се изтриват, когато затвориш браузъра си. 
Ако основанието за обработване е съгласие, при оттегляне на съгласието данните се изтриват/премахват се идентификатори, връзки и т.н.

 

За това как можеш да настройваш „бисквитките“ на нашия сайт, виж тук: Политика на бисквитките.



 

3. С кого споделяме личните ти данни?

​​​​​

Достъп до информацията за теб могат да имат само строго определени лица – тези, които ни помагат за поддръжката на „Книговище.бг“; тези, които ни съдействат за съхранение на информацията на нашия сайт. Не предаваме твои данни на организации и институции, нямащи отношение към развитието на платформата както в страната, така и в ЕС, страни извън ЕС или международни организации.

Достъп до данните ти (например, до твои резултати, твоето представяне на „Книговище.бг“ и т.н.) от страна на учителя, в чиято група участваш, и който си е регистрирал профил на „Книговище.бг“, може да има само ако си дал/-а съгласието си за това.

Можеш да си дадеш или оттеглиш съгласието от личния си профил.

Родителски контрол върху профила ти (от страна на твоя родител/попечител, регистрирал си профил на „Книговище.бг“) също може да има само след твое съгласие за това.

 

4. Твоите права

  • Имаш право да поискаш достъп до твоите лични данни по всяко време.

В твоя индивидуален профил също можеш лесно да разгледаш какви данни има за теб.

Имаш право да поискаш от нас да се коригират определени твои данни ако те не са точни, въпреки че по-голяма част от информацията ни я предоставяш лично ти и лично можеш да я коригираш.

Имаш право да поискаш данните ти да бъдат изтрити. Това право не винаги може да бъде осъществено, защото, както сме ти описали и по-горе, има случаи, в които законът ни задължава да я пазим определен период от време или трябва да я пазим, за да можем да защитим наши или твои интереси.

Други права, които Европейският закон (регламент) дава на лицата, например:

  • ограничаване на обработването на данните ти за определен период от време;
  • да възразиш срещу обработването;
  • преносимост на данните.

Те по-скоро нямат (или поне ние не виждаме към момента) практическо приложение в случая поради естеството и смисъла на платформата и затова ще се ограничим само до това да ти даваме информация, че тези права съществуват като цяло.

Разбира се, твое е правото да поискаш от нас и да очакваш ние да спазваме всички твои права, които важат във всеки един конкретен случай.

Ние сме длъжни да ти отговорим на твоето искане в срок не по-дълъг от 1 месец.

За да се обърнеш към нас по горните въпроси, можеш да ни пишеш на имейл: info@knigovishte.bg.

Ние поемаме ангажимент освен да защитаваме с всички допустими мерки и методи твоите данни, така и да се отнасяме с внимание към тях и ако констатираме и най-малко несъответствие или необходимост да се коригираме, това ще го изпълним в най-кратки възможни срокове.

Държавният орган, който съблюдава спазването на Европейския и Българския закон в конкретния случай е Комисията за защита на личните данни

Можеш да разгледаш повече информация на нейния сайт и за правото ти на жалба.

Този документ се преглежда от нас регулярно и при нужда го променяме, за да можем винаги да ти даваме точна и вярна информация. 

Можеш да следиш за промени в него тук.

Дата на последни промени в документа: 17.3.2020 г.


 
Бъди информиран
Потвърждавам, че имам навършени 14 години
ВКЛЮЧИ СЕ
© 2020 Knigovishte.bg Designed by Enthusiasm | Developed by Childish
Този сайт използва 'бисквитки' (cookies). Продължавайки да ползвате услугите му, Вие приемате използваните от нас 'бисквитки'. ПРИЕМАМ