Детски новини
Шрифт за дислексия
Търси
Подари абонамент
Свържи се с нас
Затвори
Благодарим за съобщението!
Ако имате въпрос или проблем с използването на сайта, пишете ни от тук:
Въведи име, съобщение и имейл или телефон.
ИЗПРАТИ ЗАТВОРИ
Какво е Книговище и как работи

Книговище е

 • онлайн игра на въпроси по детска литература и детски новини
 • образователен инструмент за развиване на четивната грамотност
 • забавление и образование в едно
 • общност на четящите

 


1.

създавате си  лични профили    

като родител или учител

от родителския/учителски профил създавате профил на дете

2. децата 
решават въпросници по детски новини и книги

учителите
организират състезания, отключват въпросници по учебни материали, модерират групата на класа и раздават дигитални награди
3.

децата печелят точки и пътуват през 7 нива

състезават се с други читатели

водят си читателски дневник

споделят с други читатели


 

За кого е Книговище

Въпросниците в Книговище

Истории от Книговище 

Видове профили

Как се регистрира профил

Присъединяване към групи КЛАС или СЕМЕЙСТВО

Абонаментни планове

Пишете ниЗа кого е Книговище

Образователната онлайн игра Книговище е за деца и младежи от предучилищна до около 14-годишна възраст. 

Те могат да ползват играта самостоятелно или в групи.

Групите се създават от родители, учители, библиотекари, детски центрове, клубове по интереси и други, в които книгите и четенето с разбиране са ценност и предмет на занимание. В тях възрастният може да организира онлайн състезания, обсъждания на живо и виртуални изложби, да връчва грамоти и годишни свидетелстваПовече за функциите можете да видите в групите КЛАС и СЕМЕЙСТВО.

Върни се в началото


 

 

Въпросниците в Книговище

 

В Книговище има над 1500 въпросника върху детска художествена, научнопопулярна, учебна литература и върху първите по рода си български детски новини на "Вижте". Броят им расте всеки ден. Ще намерите стотици от любимите заглавия на децата днес и по-голямата част от препоръчителната литература за 1. до 7. клас.

С решаването на въпросници децата трупат точки, виртуални съкровища и грамоти и пътуват през 7 читателски нива  от новак, през пътешественик и откривател, до сенсей и най-високото  творец. Така неусетно се научават да четат с разбиране, защото колкото по-внимателно четат, толкова повече точки печелят в играта. А четенето с разбиране е основа на успеха по всеки предмет, влючително математика. Играта позволява на децата да видят и как се справят спрямо останалите: в семейството, класа, училището, града, страната. Сравнението с връстниците ги мотивира да се стараят да четат повече и по-внимателно, за да напреднат в класацията и да не изостанат от разговорите за интересни книги в клас.

Както книгите са различни по обем и сложност, така и въпросниците в Книговище се съобразяват с възрастта на младите читатели. За кратки текстове и приказки въпросникът съдържа 5 затворени въпроса и един отворен въпрос за мнение. Той не се оценява, но може да бъде споделян с други читатели. По книгите за начинаещи читатели въпросниците съдържат 10 затворени и 1 отворен въпрос за мнение. Повечето въпросници съдържат 15 затворени и 1 отворен въпрос за мнение.

Всеки въпрос има три възможни отговора, от които един е верен. Въпросите са три типа:

 • по съдържанието на книгата;

 • въпроси за размисъл;

 • въпроси за мнение.

Според възрастовата група, въпросите по съдържанието и въпросите за размисъл са в различно съотношение. Въпросът за мнение е винаги един. 

Според нивото си на сложност въпросниците носят различен брой точки, отбелязани с различни цветове. Легендата на цветовете може да видите тук.

Ако ученик създаде въпросник и той бъде одобрен за качване в платформата, детето получава тройния размер на точките, които носи този въпросник. Повече за създаването на въпросници може да намерите тук.

Всеки въпросник може да бъде решен само веднъж от един профил. За решаването децата имат 30 минути.

Ако започнат въпросник, но не го решат за 30 минути, системата го отчита като решен. При непредвидени обстоятелства (спиране на ток, прекъсване на интернет и др.) детето може да подаде заявка за рестарт на въпросника, като опише честно обстоятелствата. Ако участва в група, заявката се одобрява от администратора на групата (родител или учител). Ако не участва в група, заявката се одобрява от администратора на платформата.

NB На 15. юни всяка година постиженията за изминалата учебна година се нулират и архивират и могат да бъдат видени в личния профил на читателя. С рестартирането на системата и началото на новата книговищна година във всеки детски профил автоматично се генерира удостоверение с натрупаните през предходната година резултати, което може да бъде разпечатано и съхранено на хартия. Натрупаните точки през лятната ваканция се броят за следващата учебна година.

Върни се в началото


 

 

Истории от Книговище

 

Преди Книговище никак не ми харесваше да чета. Когато госпожата ми дадеше да чета от читанката, просто гледах да мине моят ред. А сега се старая. Не искам да ме мислят за дете, което не може да чете.”

Д., 8 години, Силистра


 

Определено четенето на книги в нашия клас стана хоби. Всяко междучасие се ходи в училищната библиотека и се решават въпросници в любимото Книговище. Около 1/3 от децата, на които не им беше приятно четенето, започнаха да четат с желание.”

Искра Добрева, учител в ОУ "Иван Вазов", Силистра


 

Децата ми са пощурели по Книговище! Синът ми се бори за точки и камъчета, брои си ги и все търси нови заглавия. Дъщеря ми е седмо ниво, което явно е супер готино. Могат да ми разкажат сюжетите с детайли, защото четат с внимание!”

Е. Г., родител


 

Книговище помогна на учениците много по-бързо да вникват в текстовете и да отговарят на въпроси по предмети като човек и общество и човек и природа. Обогатиха много речника си, развиха въображението и мисленето си. Имах деца, които не искаха да четат, а да поиграят с телефона или таблета, но чрез Книговище съчетахме полезното с приятното. Вече няма в междучасията ненужно гонене и търсене на конфликти, а кой коя книга е прочел. Имам ученици, които сега "прогледнаха" с четенето... ”

Анна Бояджиева, учител в ОУ " Йордан Йовков", Варна


 

И двете ми деца с ентусиазъм търсят нови предизвикателства в Книговище, а четенето на книги се превърна от задължение в удоволствие!”

Е. К., родител


 

Тридесет и пет години съм учител, но такова нещо не ми се бе случвало. Заразата на четенето обхвана целия клас. Често чувам: „ Коя е книгата? Звучи ми интересно, трябва да я прочета. Тези, които без особен интерес четяха дори читанките, се потопиха в света на книгите, увлечени от състезанието. Днес моите ученици са по-любопитни, търсещи отговори и съсредоточени при изпълнение на поставени задачи.“

Мария Павлова, учител в ОУ "Иван Вазов", Свиленград


 

Имах неблагоразумието да покажа Книговището на сина ми в работен ден. В 23:30 успях да го откъсна от сайта с повишаване на тона. Вчера го заварих да си почива от ученето с въпроси за Хари Потър..."

А. П., родител


 

В класа имам детенце, което не посягаше често към книгата, но благодарение на Книговище се промени пред очите ми за седмици. Слушаше разказите на децата за книги, виждаше как споделят емоции... Поиска да вземе книжка от библиотеката, после от съученик...”

Паола Колева, учител в 31. СУЧЕМ ,,Иван Вазов", София


 

В началото на учебната година Доби буквално сричаше и не обичаше да чете. Но стана чудо. Доби започна да чете, защото не можеше да е последен в класацията и да не знае за какво говорим, когато обсъждаме книгите... ”

Нежля Бейтула, учител в ОУ "Иван Вазов", Силистра


 

Трима от моите ученици, които имат интерес към спорта, игрите и технологиите откриха за себе си, че могат да проявят спортния дух и в състезание по четене. Сега сами търсят своите съученици да им препоръчат книга.

Елизабет Влаева, учител в ОУ "Добри Чинтулов", Варна

Върни се в началото


 

 

Видове профили

В Книговище всяко дете, родител или учител има собствен профил

 • Профил на дете 

Всяко дете или младеж може да има профил. Чрез него отговаря на въпроси към прочетени книги или отделни текстове. Може да оценява книгите, да си води личен читателски дневник, да качва рисунки по прочетеното и да споделя мнението си.

За децата Книговище е онлайн игра, но такава, в която печелят точки, качват нива и получават награди само като четат книги.

Индивидуалният детски профил може да се ползва самостоятелно или да се присъединява към неограничен брой групи (клас, семейство или други), за които е платен годишен абонамент.

 

 • Родителски профил 

Родителският профил има две основни функции:

1. родителят да регистрира профили на децата си, които са под 14-годишна възраст; и

2. родителят да администрира група СЕМЕЙСТВО, в която могат да се свържат до 4 детски профила при активен семеен абонамент.

Когато родителският профил служи само за регистрация на профил на дете под 14-годишна възраст, а детето/децата ползва/-т индивидуален или групов абонамент от класа си, родителят може да вижда индивидуалните резултати на детето/децата си, но няма достъп до автоматичното сравнение на резултатите им, нито до панела за изпращане на съобщения до детските профили. Това са функции, достъпни само при активен семеен абонамент.

Със семеен абонамент родителският профил служи като администратор на групата СЕМЕЙСТВО и разпределител на абонаментните права (абонаментът се активира в родителския профил и автоматично се прехвърля върху детските профили в неговата група). Тогава родителят вижда постиженията на всяко дете, рейтинга на цялата семейна група, може да организира онлайн състезания и офлайн обсъждания, както и да задава предизвикателства за награди посредством панела за съобщения.
 

 • Учителски профил 

Учителският профил е администратор на група КЛАС или на група, в която могат да се свържат до 30 детски профила.

Ново! Един учителски профил може едновременно да е титуляр на група КЛАС и гост-учител в други групи КЛАС, за да работи с децата в тях. Прочетете повече тук.

Ново! Когато родителят не може да създаде профил на детето си до 14-годишна възраст, учителят може да регистрира детето вместо него след писмено съгласие на родителя. Бланките за съгласие са качени в меню "Създай профил на дете" в учителския профил. При така направена регистрация детският профил автоматично става част от групата на учителя.

През учителския профил възрастният вижда постиженията на всяко дете в групата и може да им организира онлайн състезания и офлайн обсъждания, както и да създава предизвикателства за награди. Учителят е единственият, който може да активира въпросниците по учебни материали, за да могат учениците в групата му да ги решат в определен от него срок. Учителят има и специален панел за генериране на грамоти, които изпраща към профилите на учениците си. В края на учебната година може да генерира и годишно свидетелство, което да връчи заедно със свидетелството за завършен клас.

NB. Когато се решават въпросници през учителския профил, не се трупат точки, за да се поддържа справедливостта в играта.

За учителите Книговище е модерен образователен инструмент и безценен съюзник във възпитаването на активни млади читатели и в изграждането на навици за редовно четене и четене с разбиране. А четенето с разбиране е основа за успеха по всеки предмет. 

Върни се в началото


 

Как се регистрира профил

 •     Регистрация профил на дете/младеж над 14-годишна възраст

Създаването на детски/младежки профил за ученици над 14-годишна възраст е добре да стане с помощта и съгласието на родител. Важно е информацията в профила да е точна и да са попълнени всички задължителни полета, за да може играта да работи добре. 

При регистрация на ученици над 14-годишна възраст се изпраща линк за потвърждение и на личния, и на родителския имейл. И двата имейл адреса трябва да бъдат потвърдени преди да се активира профилът на ученика.

Информацията може да бъде редактирана във всеки момент, може да се сменя и профилната снимка или аватар. 

Присъединяването към групи става през меню "Моите групи" след регистрация на профила.   

 •     Регистрация на профил на дете/младеж под 14-годишна възраст Ново!

Учениците под 14 години не могат самостоятелно да създават профили поради изискванията на Регламент (ЕС) 2016/679 и Закона за защита на личните данни. Това може да нарави само техен родител/настойник или учител след изричното писмено съгласие на родителя/настойника

За да се създаде профил на дете под 14 години, е необходимо родител на детето да създаде родителски профил в платформата, от който да регистрира профил на детето си. Ако това не е възможно, родителят може да даде писмено съгласие на учителя на детето да направи регистрацията вместо него, през своя учителски профил.

Важно е информацията в профила да е точна и да са попълнени всички задължителни полета, за да може играта да работи добре. 

Информацията може да бъде редактирана във всеки момент, може да се качва и сменя профилна снимка или аватар. 

Присъединяването на детския профил към групи става през меню "Моите групи" или е автоматично, когато детският профил е създаден през меню "Създай профил на дете" от учителя-администратор на групата.   

 •     Регистрация на родителски профил

Създайте си профил. Важно е информацията в профила да е точна и да са попълнени всички задължителни полета. Информацията може да се редактира допълнително. С поставянето на снимка и име на групата профилът придобива по-личен характер. 

Когато детският профил съществува преди родителския, създаването на група СЕМЕЙСТВО се извършва през родителския профил чрез размяна на абонаментни ключове с детските профили в групата. Когато детският профил е на дете под 14-годишна възраст, той се създава директно през меню "Създай профил на дете" и се счита за автоматично присъединен към групата СЕМЕЙСТВО.

 •     Регистрация на учителски профил

Създайте си учителски профил. Важно е информацията в профила да е точна и да са попълнени всички задължителни полета. Информацията в профила може да бъде допълнително редактирана. С поставяне на снимка и име на групата, профилът придобива по-личен характер. 

Създаването на група КЛАС се извършва чрез подаване на заявка за присъединяване към групата от детския профил (меню "Моите групи")  или от родителския профил (меню "Създай профил на дете"). Учителят одобрява заявката през своя профил.

Ново! Ако детският профил е създаден от учителя през меню "Регистрирани ученици" на учителския профил, той автоматично става част от групата. 


Върни се в началото


 

Присъединяване към групи КЛАС или СЕМЕЙСТВО

Макар четенето да е самотно занимание, удоволствието от споделянето на размисли и моменти от прочетената книга води детето към следващата книга. Желанието да се похвали, да надникне над читателските интереси на своите връстници, ако му е свойско да се състезава с тях - това са импулси, които правят четенето по-интересно и увличат в него и деца, за които четенето не е лесно.

В Книговище участието на детските профили в различни групи обогатява удоволствието от играта и подсилва социалния ефект. 

Групата в Книговище свързва определен брой детски профили и един родителски или учителски във виртуална група, в която участниците могат да сравняват своите читателски постижения, да се състезават помежду си и да споделят препоръки и мнения за детски книги.

Самите групи могат да участват в книговищни състезания с други групи от същия вид (клас или семейство), които са регистрирани в платформата.

Участието в група носи допълнително положително преживяване на учениците, които са свързани в нея, дори и без участието на администратора. То увлича децата в „състезание по четене“ в свободното време и им дава повод за разговори за книги.

Един детски профил може да се включи в неограничен брой групи, за които е платен годишен абонамент. Включването става, като от личния профил на детето се подаде заявка към група, която то избира от търсачката на меню "Моите групи".

NB. Тъй като групите имат ограничен брой членове, администраторът на една група винаги може да откаже заявката, защото всеки присъединен профил черпи от платените абонаменти на групата. Дори и детският профил да излезе от една група, след като веднъж е ползвал абонамент за нея, той се счита за изразходен.

 

Ново! Един учителски профил е титулярен администратор само на една група КЛАС и това му дава изключителни права да присъединява детски профили към нея. Но вече може да се включва и като гост-учител в повече от една група КЛАС, за да работи с децата в нея.

Присъединяването към група СЕМЕЙСТВО е малко по-различно, поради неговия твърде частен характер.

При профили на деца над 14-годишна възраст или такива, които са създадени преди 17.3.2020 г., или такива, създадени от учител след 17.3.2020 г., за да се установи връзката с група СЕМЕЙСТВО, е необходимо родителят да вземе "свободен ключ за свързване" от меню "Индивидуални" (раздел "Постижения") в своя родителски профил и да го въведе в празното поле "
Въведи ключ (код) за абонамент или за свързване с родител" в меню "Активирай абонамента си" на съответния детски профил.

Ново! При профили на деца под 14-годишна възраст, които са създадени след 17.3.2020 г. през родителския профил, детският профил е автоматично присъединен към групата СЕМЕЙСТВО. 

Основните групи в Книговище са група КЛАС и група СЕМЕЙСТВО. На принцип, подобен на техния, може да се генерират и други групи, които да служат на клубове по интереси, на библиотеки, занимални и детски градини и които могат да бъдат заявени лично на имейл [email protected]

По-подробни насоки към родителите за това как да включат детето си в групата на неговия КЛАС може да бъде намерена тук.

Учителите и администраторите на по-големи учебни групи може да открият повече информация за функциите на групата КЛАС и как да я активират.

Родителите могат да се ориентират подробно за функциите на групата СЕМЕЙСТВО и как да я активират.


Върни се в началото


Абонаментни планове

Книговище предлага едногодишни индивидуални и групови абонаменти: за ДЕТЕ, за СЕМЕЙСТВО, за КЛАС, за ЦЯЛО УЧИЛИЩЕ, за ОБЩИНИ. Периодът на абонамент е от 15 септември първата година до 15 септември следващата.

С първото регистриране на профил автоматично се активира безплатен демо-период от 20 дни. За да продължите да ползвате платформата след това, трябва да изберете своя годишен абонамент. 
Изборът на абонамент можете да направите тук.  

Абонаментите могат да бъдат закупени както от учители и училища, така и от родители, родителски колективи, общини или други организации и да бъдат подарени на класовете.


Върни се в началото


 

 

Бъди информиран
ВКЛЮЧИ СЕ
Каква информация искаш да получаваш от нас?
Всички новини от "Книговище"
Седмичен мейл с детските новини на "Вижте"
Потвърждавам, че имам навършени 14 години
© 2024 Knigovishte.bg Designed by Enthusiasm | UX design by CAMAO | Developed by Childish
Този сайт използва 'бисквитки' (cookies). Продължавайки да ползвате услугите му, Вие приемате използваните от нас 'бисквитки'. ПРИЕМАМ